Католицька церква в Білорусі заявляє про тиск і переслідування

 

Влада Білорусі почала переслідування Римо-католицької церкви.

Про це заявив генеральний вікарій Мінсько-Могильовської архиєпархії Юрій Кособуцький у інтерв’ю сайту catholic.by, опублікованому у вівторок, 1 вересня.

Кособуцький зазначив, що голова церкви, архієпископ Кондрусевич їздив до Польщі для участі в святкових богослужіннях і 31 серпня повертався додому в Мінськ.

“Зараз офіційних пояснень від влади поки немає. Архієпископ Тадеуш Кондрусевич має тільки одне громадянство – білоруське, і за законом його право на в’їзд ніяк не може бути обмежене. Згідно із законом білоруські громадяни не можуть потрапити в “чорний список”, тому виникло явне непорозуміння “, – сказав він.

“Очевидно, що на церкву намагаються чинити тиск, а значить, відбувається переслідування церкви”, – сказав Кособуцький.

Прикладом тиску Кондрусевич назвав “незрозумілі дії структур” щодо однієї з найбільших католицьких парафій Мінська – церкви Св. Симона і Святої Єлени – Червоного костьолу.

Читайте також:
День солідарності: в Білорусі почався найбільший страйк в історії країни

Нагадаємо, після закінчення голосування на виборах президента Білорусі 9 серпня в Мінську та інших містах почалися мітинги та сутички противників чинного глави держави Олександра Лукашенка з міліцією.

10 серпня ЦВК оприлюднила перші результати виборів, заявивши, що за Лукашенка, який залишається при владі 26 років, буцімто віддали свої голоси 80,23% виборців, за опозиціонерку Світлану Тіхановську — 9,9%.

Противники Лукашенка заявляють про грубу фальсифікацію та підробку результатів голосування і показують, що на багатьох дільницях насправді перемогла Тіхановська (а, наприклад, у Бресті згодом у котельні виявили залишки спалених бюлетенів з голосами за Тіхановську).

Світлана Тіхановська подала в Центральну виборчу комісію скаргу з вимогою провести повторний підрахунок голосів, але сама під тиском влади виїхала до Литви.

У перші дні протестів силовики застосовували проти демонстрантів світлошумові гранати, кийки, сльозогінний газ, по-звірячому били громадян кийками, проводили масові затримання. З боку протестувальників сотні людей було поранено.
Опозиціонери використовували “коктейлі Молотова”, спрямовані салютні установки, будували барикади й намагалися відбивати в міліції затриманих.
Точно відомо про трьох загиблих громадян. 22 серпня в Мінську знайшли повішеним ще одного учасника акцій протесту. Число затриманих сягнуло семи тисяч.

Євросоюз не визнав результати виборів у Білорусі. Глави трьох прибалтійських країн і Польща висунули вимоги Лукашенку та запропонували посередництво в діалозі з опозицією.

10 серпня на великому заводі БМЗ у Гомельській області почався перший страйк через результати виборів. Протестувальники ініціювали загальнонаціональний страйк із 17 серпня. До нього приєднуються великі підприємства, як-то МТЗ, БелАЗ, ринки, ЗМІ, театри тощо.

14 серпня ЦВК Білорусі офіційно назвала Лукашенка переможцем виборів (80,1% голосів).

Протидія силовиків протестувальникам вщухла. Мирні виступи опозиції продовжилися.

16 серпня в центрі Мінська відбулися два мітинги. Мітинг на підтримку Лукашенка зібрав переважно бюджетників – загалом 10-12 тисяч. Натомість Марш свободи, влаштований опозицією, став наймасовішою акцією в новітній історії Білорусі – близько 200 тисяч учасників.

На тлі цих виступів диктатор Лукашенко щонайменше двічі зідзвонювався з президентом РФ Путіним і говорив про можливу допомогу з боку Росії у протистоянні з опозицією.

21 серпня люди в Мінську утворили живий ланцюг завдовжки 13 кілометрів, щоб висловити протест проти  дій силовиків і солідарність із постраждалими.
23 серпня відбувся черговий марш протесту, який зібрав десятки тисяч учасників. Силовики перекрили демонстрантам підходи до Президентського палацу.
За схожим сценарієм пройшов третій, ще більший протестний марш. Його учасники принесли “подарунки” до 66-го дня народження Лукашенка. Більше 140 осіб були затримані силовиками.

Читайте також:
Католики Білорусі висловили протест через дії силовиків, що заблокували людей у Червоному костелі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна