Звернення Зеленського щодо збиття літака МАУ: Ми домовилися, що ніхто не відкрутиться

 

Президент Володимир Зеленський запевнив, що пам’ять усіх загиблих у катастрофі літака МАУ в Ірані буде гідно вшанована, і винних у трагедії покарають.

Як передає “Новинарня“, про це він заявив у відеозверненні до українського народу щодо ситуації зі збиттямзбиттям літака рейсу PS752 в Тегерані ввечері в суботу, 11 січня.

“У ці тяжкі дні я хочу сказати таке. Я поверну всіх загиблих близьким і рідним. Вони зможуть з ними попрощатися по-людськи. Ми гідно вшануємо їхню пам’ять. Всі винні будуть покарані”, – зазначив Зеленський.

На початку промови він зазначив, що щойно провів телефонну розмову з президентом Ірану Хасаном Рухані.

“Він офіційно попросив вибачення в усієї України та родичів загиблих і визнав факт того, що Іран збив український «Боїнг-737»”, – сказав Зеленський.

Після цього він покроково розповів про дії української влади, починаючи з трагічного ранку 8 січня.

“Ми закликали всіх міжнародних партнерів надати дані, які підтвердили б цю версію.
Ми працювали системно, без істерик заради одного – досягнення результату, а саме – з’ясування правди щодо обставин авіакатастрофи”, – заявив президент.

За його словами, зараз група українських експертів продовжує роботу в Ірані.

“Для повного завершення розслідування ще потрібно провести низку дій. Наразі вони намагаються реконструювати літак”, – сказав президент України.

Щодо розмови з президентом Ірану, Зеленський зазначив: “Ми домовилися, що просто зараз ним буде відданий наказ максимально швидко спільно з українськими експертами закінчити ідентифікацію тіл загиблих і підготувати їх для повернення в Україну.Це повинно статися найближчим часом.
Ми також домовилися про початок спільної роботи з розшифровки двох бортових самописців – «чорних скриньок».
Ми домовилися про повну юридичну та технічну взаємодію, включно з питанням отримання компенсації.
Ми домовилися, що ніхто не відкрутиться”.

Зеленський заявив, що уряд надасть фінансову допомогу родинам загиблих, і “держава також всіляко сприятиме отриманню ними компенсацій від перевізника, страхових компаній та Ісламської Республіки Іран”.

“Я закликаю всіх міжнародних партнерів України, всю світову спільноту бути єдиними та наполегливими до повного й остаточного розслідування всіх обставин цієї катастрофи. Це потрібно всім нам.
Заради людини, яка повинна у цьому бурхливому світі почуватися безпечно – на землі, воді чи в повітрі”, – наголосив Володимир Зеленський.

Читайте також:
Україна знала про збиття літака ракетою до заяв Заходу, – Данілов

“Зеленський останнім визнав те, що наш літак збили. Це проєктується на його політику щодо Донбасу”

Як інформувала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Інцидент стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидає можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України. До складу групи увійшли фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з повітряними цивільними суднами, Державіаслужби, представники “Міжнародних авіаліній України”, спеціалісти Головної інспекції Міноборони України, які є експертами у сфері розслідування авіаційних катастроф.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Рада нацбезпеки і оборони України висунула версію про збиття українського “Боїнга” ракетою ЗРК “Тор”.

Американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва.
Було оприлюднено відповідне відео.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття ракетою літака Boeing 737- 800 української авіакомпанії МАУ “нелогічними чутками”.

10 cічня президент України Володимир Зеленський публічно закликав уряди США, Канади та Великої Британії надати дані та докази, які стосуються катастрофи літака МАУ рейсу PS752 в Ірані, у розпорядження комісії з розслідування причин.

11 січня керівництво Ірану визнало, що літак МАУ був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”.

Цього ж дня стало відомо, що бортові самописці рейсу PS752 будуть передані на розшифровку до Франції.

Читайте також:
Трюдо: літак МАУ був збитий іранською ракетою

Британський прем’єр також заявив про ймовірне збиття рейсу PS752 іранською ракетою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна