Ракетний удар Ірану по базах США: “жертв немає”

 

Ракетні удари Ірану по двох американських військових базах у ніч на 8 січня не призвели до людських жертв.

Про це повідомляє CNN із посиланням на західне приватне безпекове джерело, що базується в Дубаї та має штат на базах “Аль-Асад” і “Ербіль”, які зазнали атаки.

“Жертв немає”, – сказав співрозмовник.

“Якщо чесно, ракетні атаки не є для нас нічого новим. Це звична справа”, – додав він.

При цьому аналітик CNN Нік Патон Волш припускає, що ракетні удари Ірану по іракських базах “не були актом, спрямованим на вбивство насамперед американців”.

Експерти зазначають, що розвиток ситуації залежатиме від того, чи піде президент Трамп на ескалацію напруженості на Близькому Сході.

Читайте також:
Парламент Ірану прийняв закон, що визнає армію США і Пентагон “терористами”

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 8 січня Іран здійснив запуск щонайменше десяти ракет по двох американських базах в Іраку. Військова операція під назвою “Мученик Сулеймані” була відповіддю на вбивство американцями в Іраку високопоставленого іранського воєначальника.

Відповідальність за обстріл узяв на себе Корпус вартових Ісламської революції Ірану. У своїй заяві КВІР закликав американські війська вийти з території Іраку, як це вирішив іракський парламент.

У Пентагоні атаку підтвердили та заявили, що цілями атаки були дві військові бази: Айн-аль-Асаді, на заході Іраку в провінції Анбар, та в Ербілі, столиці Іракського Курдистану.

У Білому домі повідомили, що президент США Дональд Трамп ознайомлений із подіями та проводить нараду з силовиками. Він заявив у твіттері, що проводиться оцінка жертв і пошкоджень в результаті удару іранськими ракетами по базах США в Іраку, та зазначив, що “все добре”.

Раніше, в ніч проти 3 січня, американські військові поблизу аеропорту Багдада ракетним ударом знищили іранського генерала Касема Сулеймані (генерал-майор у Корпусі вартових Ісламської революції, який командував спецпідрозділом “Аль-Кудс”, відповідальним за екстериторіальні та інші спеціальні військові операції) і групу високопоставлених іракських бойовиків.
Президент Дональд Трамп, який дав вказівку для цього удару, звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та плануванні вбивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала “терористичним актом”. Духовний лідер Ірану аятола Хаменеї та міністр оборони Ірану Амір Хатамі заявили, що тим, хто вбив Сулеймані, слід очікувати “жорстокої помсти”.
Військовий радник аятоли генерал-майор Хоссен Деган зазначив, що Іран має намір помститися ударами безпосередньо по “військових об’єктах США”.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

На тлі загострення відносин Ірану та США 5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни. Трамп пригрозив Іраку найтяжчими санкціями і заявив, що Багдад мав би оплатити Штатам спорудження військових баз.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти “Ісламської держави” в Іраку.

Читайте також:
Ліквідація генерала Сулеймані може стати першим кроком до зміни режиму в Ірані, – Болтон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна