Парламент Іраку проголосував за виведення з країни військ США

 

Парламент Іраку ухвалив резолюцію, в якій просить уряд вивести з країни іноземні війська з огляду на наростання напруги між США та Іраном на території Іраку після вбивства іранського воєначальника Касема Сулеймані.

Резолюція від 5 січня закликала припинити угоду, згідно з якою уряд США понад чотири роки тому послав війська до Іраку для допомоги в боротьбі з “Ісламською державою”. Наразі в різних регіонах Іраку присутні близько 5 тисяч американських військових.

“Уряд зобов’язується відкликати свою прохання про допомогу міжнародної коаліції, яка бореться з “Ісламською державою”, через закінчення військових операцій в Іраку та досягнення перемоги… Іракський уряд повинен працювати над тим, щоб припинити присутність будь-яких іноземних військ на іракській землі та заборонити їм використовувати свою землю, повітряний простір або воду з будь-яких причин”, – сказано в тексті рішення.

Перед голосуванням прем’єр-міністр Іраку Адель Абдул Махді закликав парламент вжити термінових заходів, щоб якомога швидше припинити присутність іноземних військ.

У резолюції також ідеться, що іракський уряд повинен забезпечити державну монополію на зброю, передає Al Jazeera.

“Незважаючи на внутрішні і зовнішні труднощі, з якими ми можемо зіткнутися, це (виведення військ США та інших країн – “Н”) залишається найкращим для Іраку в принципі та за практичною користю”, – сказав Абдул Махді у своєму виступі перед парламентом.

Читайте також:
Пентагон направить до Іраку 750 солдатів після атаки на посольство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна