Іран після вбивства Сулеймані: обіцяє удар по США та виходить із ядерної угоди

 

Реакція Ірану на вбивство армією США генерала Касема Сулеймані буде “напевно військовою”.

Про це в неділю, 5 січня, заявив військовий радник верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган.

В ексклюзивному інтерв’ю CNN у Тегерані він виступив із найбільш конкретною та прямою погрозою з-поміж тих, що висували високопосадовці Ірану після вбивств Сулеймані. Деган зазначив, що Іран має намір помститися ударами безпосередньо по “військових об’єктах США”.

“Можна сказати, що Америка, містер Трамп, вчинила дії безпосередньо проти нас, тому ми вживаємо прямі дії проти Америки”, – зазначив Деган – колишній міністр оборони Ісламської Республіки Іран, який тепер займає пост головного військового радника аятоли Алі Хаменеї.

Цього ж дня уряд Ірану оголосив, що відмовляється від останніх обмежень по ядерній угоді, підписаній у 2015 році із шісткою міжнародних посередників.

Тегеран заявляє, що готовий повернутися до виконання зобов’язань у разі зняття санкцій, а також безпосередньо пов’язує своє рішення з убивством генерала Касема Сулеймані, передає BBC.

“Іран остаточно відмовиться від обмежень з ядерної угоди, що насамперед стосуються кількості центрифуг. Таким чином іранська ядерна програма не буде мати ніяких обмежень у частині виробництва, (…) а також дослідження в цій області та подальшого розвитку програми”, – йдеться в заяві уряду.

Іранська влада додала, що продовжить співпрацю з МАГАТЕ та повернеться до виконання своїх зобов’язань по ядерній угоді, якщо санкції щодо країни будуть зняті, а інтереси країни будуть враховані. Крім того, як заявив офіційний представник МЗС країни Аббас Мусаві, Тегеран також повинен домогтися, щоб США відповіли за вбивство генерала Касема Сулеймані.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада ракетним ударом знищили іранського генерала Касема Сулеймані (генерал-майор у Корпусі вартових Ісламської революції, який командував спецпідрозділом “Аль-Кудс”, відповідальним за екстериторіальні та інші спеціальні військові операції) і групу високопоставлених іракських бойовиків.
Президент Дональд Трамп, який дав вказівку для цього удару, звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та плануванні вбивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала “терористичним актом”. Духовний лідер Ірану аятола Хаменеї та міністр оборони Ірану Амір Хатамі заявили, що тим, хто вбив Сулеймані, слід очікувати “жорстокої помсти”.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

На тлі загострення відносин Ірану та США 5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти “Ісламської держави” в Іраку.

Читайте також:
Ліквідація генерала Сулеймані може стати першим кроком до зміни режиму в Ірані, – Болтон

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна