В Ірані на похороні Сулеймані в тисняві загинули десятки людей

доповнено

Під час похоронної процесії в Кермані, де мав відбутися високопоставленого іранського генерала Касема Сулеймані, і тисняві загинули щонайменше 50 осіб (оновлені дані).

Першу цифру загиблих – 35 – навело інформагентство AP, посилаючись на іранське телебачення.

“У Кермані, рідному місті вбитого військовими США іранського генерала Касема Сулеймані, цього вівторка (7 січгя – “Н”) під час його похорону виникла велика тиснява, через яку загинуло 35 людей, а ще 48 отримали травми”, – ішлося в повідомленні.

Згодом інформагентства уточнили: “щонайменше 50 людей загинули і понад 200 постраждали”.

Тиснява сталася, коли похоронна процесія розпочала свій рух.

У медичному відомстві Ірану вже підтвердили факт загибелі людей внаслідок тисняви на похороні, не вказуючи кількість жертв.

У місто Керман на південному сході Ірану, де народився і виріс генерал Касем Сулеймані, з’їхалися сотні тисяч людей.
Представник комітету з організації похорону Мехді Садаф повідомив, що через величезний наплив людей провести похорон у вівторок неможливо. Новий час похорону Сулеймані буде оголошено пізніше.

Напередодні, в понеділок, похоронна процесія на честь Сулеймані зібрала більше 1 мільйона людей.
Еулог – людина, яка проводила церемонію прощання – запропонував винагороду у 80 мільйонів доларів за голову президента США Дональда Трампа, який дав наказ на знищення Сулеймані.

Читайте також:
Парламент Ірану прийняв закон, що визнає армію США і Пентагон “терористами”

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада ракетним ударом знищили іранського генерала Касема Сулеймані (генерал-майор у Корпусі вартових Ісламської революції, який командував спецпідрозділом “Аль-Кудс”, відповідальним за екстериторіальні та інші спеціальні військові операції) і групу високопоставлених іракських бойовиків.
Президент Дональд Трамп, який дав вказівку для цього удару, звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та плануванні вбивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала “терористичним актом”. Духовний лідер Ірану аятола Хаменеї та міністр оборони Ірану Амір Хатамі заявили, що тим, хто вбив Сулеймані, слід очікувати “жорстокої помсти”.
Військовий радник аятоли генерал-майор Хоссен Деган зазначив, що Іран має намір помститися ударами безпосередньо по “військових об’єктах США”.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

На тлі загострення відносин Ірану та США 5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни. Трамп пригрозив Іраку найтяжчими санкціями і заявив, що Багдад мав би оплатити Штатам спорудження військових баз.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти “Ісламської держави” в Іраку.

Читайте також:
Ліквідація генерала Сулеймані може стати першим кроком до зміни режиму в Ірані, – Болтон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна