“Зеленський останнім визнав те, що наш літак збили. Це проєктується на його політику щодо Донбасу”

 

Володимир Семків
журналіст

(FB)

Зараз такі часи, що найгірший сарказм може виявитися правдою – ну воно і справдилося. Учора, коли я читав коментарі українських офіційних осіб про причини трагедії літака “МАУ” під Тегераном і їхню реакцію на заяви Трюдо, Джонсона, – мені спало на думку: Україна останньою визнає те, що Іран збив наш літак ракетою; і зробить це навіть пізніше, ніж сам Іран.

Давайте згадаємо вчорашню реакцію голови СБУ Івана Баканова на версії з Канади і США: він хоч і не виключав збиття ракетою, але тут же виступив скептиком цієї версії: “Однак достатньо відкрити інструкцію з експлуатації ЗРК, аби виникла низка питань, котрі потребують додаткових відповідей. Зокрема, мова йде про дальність польоту ракети, нюанси щодо керування комплексом тощо”.

І навіть більше: закликав “не розучитися думати” й робити висновках, “ґрунтуючись на фактах, а не на фейках”.

Це хто в нас мав бути поширювачем фейків? Трюдо, який ще півтори доби тому заявив про збиття ракетою? Чи Bellingcat, якому ми завдячуємо, наприклад, вражаючим успіхом в розслідуванні трагедії MH17?

А навіть гірше. Вчора сам Володимир Зеленський сказав Джастіну Трюдо в очі (тобто в телефонну трубку), що всі версії причин авіакатастрофи – “вважаються можливими”.

“Сторони погодилися, що необхідно зменшити кількість спекуляцій щодо трагедії й усіляко сприяти проведенню об’єктивного та всебічного розслідування”, – што-о-о?!.

Але сьогодні все нарешті стало на свої місця. Відкриваємо свіжу заяву президента. Володимир Зеленський визнає: суботній ранок виявився важким – зате приніс правду…

Що ми дізнаємося зі свіжої заяви додатково? А те, що Іран, виявляється, все ще не забезпечив “повного й відкритого розслідування”. І тепер, після визнання вини, Зеленський сподівається, що розслідування надалі відбуватиметься “без штучних затримок і перепон” – котрі, виявляється, таки були?

Ну, тоді слід згадати вчорашню розмову Зеленського з тим самим Трюдо, коли він вирішив підпрацювати захисником іранців: “підтвердив, що іранська сторона сприяє розслідуванню й надала доступ до території авіакатастрофи, фрагментів літака та “чорних скриньок”.

Ще гірше – згадаємо вчорашню заяву цілого міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, котрий на брифінгу в ОП сяяв: “Отримуємо повну співпрацю від іранської сторони… Наразі ми спостерігаємо взаємодію, необхідну й достатню для того, щоб наші фахівці могли зробити висновки”, – сказав міністр, взявшись також виправдовувати Іран в тому, що зачистки бульдозерами – не проводилося.

Отже, стиль дипломатії Зеленського цілковито зрозумілий. Він не те що неморальний, але точно а-моральний. Тобто пошук моралі взагалі стає питанням зайвим, не потрібним, з префіксом “а-“.

Офіційний Київ демонструє готовність заплющувати очі на правду, дає сотні приводів “зберегти обличчя” злочинцю, готовий навіть підпрацювати адвокатом – задля вирішення конкретних питань: якоїсь виняткової, не властивої іншим країнам, співпраці, а крім того, і гарантованих компенсацій, репатріацій померлих… Чиста прагматика.

А водночас… Страшно навіть подумати, як Зеленський реагував би на трагедію MH17. Сперечався би з даними іноземних розвідок? Прирівнював би роботу Bellingcat до фейків? Закликав би іноземних лідерів не спекулювати? Чекав би, поки Путін сам не визнає провини?

Я, власне, не маю жодних застережень, щоб не спроєктувати цей кейс на нинішню політику Зеленського щодо Донбасу. Офіційний Київ так само буде заявляти, що “Росія – співпрацює”. Київ буде готовий заплющувати на всілякі порушення, щоб дати злочинцю “зберегти обличчя”. Київ не зважатиме на деталі, якщо він вважатиме, що деталі можуть зірвати кінцеву мету: вчора це – ігнорування обстрілів під Золотим, завтра це – визнання чесними і прозорими брудних виборів на Донбасі під дулами тих-таки автоматів.

Читайте також:
Іран визнав збиття ракетою літака МАУ. Зеленський реагує

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна