Загибель MH17: слідчі оголосили підозрюваних. Реакція Києва і Москви

 

У Нідерландах в середу, 19 червня, оприлюднили нові висновки розслідування Спільної слідчої групи щодо збиття малайзійського літака “Боїнг-777”.

Як передає “Новинарня“, слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних. Це – Ігор Гіркін (прізвисько “Стрєлков”), Сергій Дубинський (прізвисько “Хмурий”), Олег Пулатов (“Гюрза” і “Халіф”), Леонід Харченко.

Ці ж імена були в переліку тих, кого в середу назвали автори розслідування проекту Bellingcat.

“Прокурорська служба звинувачує цих чотирьох у тому, що їхні дії призвели дозбиття рейсу MH17. Є підозра, що вони тісно співпрацювали, щоб отримати пускову установку і збити літак. Тому їх можна вважати підозрюваними”, – сказав представник JIT.

Цього ж дня працівники Головного слідчого управління Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Генпрокуратури склали повідомлення про підозру чотирьом особам у кримінальному провадженні, зареєстрованому 17 липня 2014 року за фактом збиття пасажирського літака “Боїнг 777” (рейс MH-17) авіакомпанії “Малайзійські авіалінії”.

Це ті четверо осіб, імена яких оприлюднило 19 червня міжнародне розслідування, Спільна слідча група (JIT).

Отже, підозри оголосили трьом росіянам і одному українцеві:

  • громадянину Російської Федерації Гіркіну І.В. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України;
  • громадянину Російської Федерації Дубінському С.М. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України;
  • громадянину Російської Федерації Пулатову О.Ю. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України;
  • громадянину України Харченку Л.В. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України.

У пресслужбі президента заявили, що Україна вітає висновки міжнародної Спільної слідчої групи.

“Президент України сподівається, що на лаві підсудних міжнародного трибуналу опиняться не лише ті, кому СБУ оголосила сьогодні підозру, а й усі, хто винен у зухвалому вбивстві безневинних дітей, жінок та чоловіків”, – вказано в повідомленні, оприлюдненому ввечері 19 червня.

Водночас у Росії назвали “голослівними” обвинувачення Міжнародної спільної слідчої групи щодо причетності російських військовослужбовців до катастрофи МН17.

Російські дипломати офіційно стверджують, що у слідчих немає “конкретних доказів” і заявляють, що  доводи слідчої групи сформульовані “зокрема за підтримки сумнівних джерел інформації”

Москва відкинула і заяви з боку представників JIT про відмову РФ повноцінно співпрацювати.

“Росія активно взаємодіяла з Нідерландами і надавала всю наявну інформацію щодо катастрофи МН17”, – йдеться в заяві, опублікованій ввечері 19 червня на сайті російського МЗС.

Також в Москві висловили невдоволення через те, що міжнародні слідчі зробили Україну повноправним членом JIT.

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

24 травня 2018 року представники Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі повідомили про результати розслідування. Вони дійшли висновку, що ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг”, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії. Згодом у мережі з’явилося відео цього розслідування.

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга” рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна