Розслідування катастрофи MH17: голос організатора перевезення комплексу “Бук” належить генералу з РФ Дубінському

 

Технічний аналіз аудіозаписів та інші зібрані журналістами свідчення підтверджують, що голос “Хмурого” організатора транспортування по території Донбасу ракетного комплексу “Бук”, з якого збили малайзійський “Боїнг”, належить російському офіцеру Сергію Дубинському.

Ветеран війни в Афганістані, лідер “Самооборони” Запоріжжя Сергій Тіунов впізнав свого товариша по службі в “Хмурому” – колишньому російському офіцері Сергії Дубінському, підозрюваному в переправленні на Донбас “Буку”, з якого був збитий літак рейсу MH17 у липні 2014 року. Про це пише російська “Новая газета”.

В інтерв’ю виданню Тіунов розповів, що товаришував із колишнім головою так званого “ГРУ ДНР” Дубінським і обговорював з ним наслідки трагедії МН17.

Читайте також:
Названо ім’я російського офіцера, який привіз на Донбас “Бук” для “Боїнга”.
Його брат – киянин

Тіунов разом з Дубінським наприкінці 1980-х років проходив службу в розвідувальній роті 181-го полку в Афганістані. Однак дружба між колишніми товаришами по розвідроті зав’язалася лише наприкінці 2010 року на щойно створеному інтернет-форумі для ветеранів. У 2011 році однополчани зустрілися в селищі Велика Новосілка Донецької області.

За розповідями Тіунова, Сергій Дубінський поселився на Донбасі у 2004 році, після того як звільнився з російської армії і повернувся зі служби в Чечні у званні полковника.

Востаннє Тіунов був в гостях у Дубінського у квітні 2014-го, і вже тоді стало ясно, що вони – по різні сторони барикад.

Лідер “Самооборони Запоріжжя” каже, що Дубінський відправився воювати за бойовиків “ДНР” у травні 2014 року. Це сталося після того, як його селище “жорстко зайняла” група українських добровольців, провівши рейд у пошуках співчуваючих “російській весні”.

За словами Сергія Тіунова, після Іловайської трагедії завдяки знайомству з Дубинським він зміг вивезти з полону кілька десятків українських військових.

Під час одного з таких звільнень у жовтні 2014 року між колишніми товаришами по службі відбулася розмова, в якій спливла тема збитого “Боїнга”. “Бачиш, як життя склалося, Серьожо, – сказав “Хмурий”. – В Афгані ми з тобою на одному боці воювали, а зараз воюємо один проти одного. Ніяк не зрозумію, чому ти за хунту”.

Тіунов згадує, що у відповідь не стримався: “Але пасажирський літак по-бандитськи збили ви!” – сказав він і по обличчю побачив, як це зачепило його співрозмовника. Дубінський відповів: “Ти ж не вважаєш, що це я зробив?” А потім показав пальцем угору: “Це ж зробили виродки з Москви!”

“Йому була така розмова неприємна, тому що йому доводилося виправдовуватися. Все-таки він військова людина, а не бандит”, – продовжує Тіунов. “Він розумів, що є співпричетним і частково винним у загибелі цивільних людей. Так що він швидко згорнув розмову: мовляв, все, їдь, а то зараз засічуть і накриють мінометами і тебе, і мене”.

Як пише “Новая газета”, Сергій Тіунов не вважає, що Дубінський – головний винуватець трагедії рейсу МН17. На думку запоріжця, “Хмурий” – ключовий свідок, але не вбивця.

Тіунов вважає, що Дубінський не натискав на кнопку “Бука”, а тільки “координував пересування”. “Він воював [на Донбасі] як солдат. Так, напевно, за командою свого керівництва. Але я впевнений на 100%: якби він знав, що це цивільний літак і якби в його владі був пуск ракети, він би ніколи не пішов на знищення цивільних людей. Тим більше, я чув від нього особисто: “Це московські *** зробили!..” А те, що тепер з нього роблять найбільшого винуватця, я з цим ніколи не погоджуся”, – сказав лідер запорізької “Самооборони”.

Журналіст “Нової газети” запитав Тіунова, чи впізнає він голос свого товариша по службі на опублікованих СБУ записах переговорів бойовиків відразу після падіння “Боїнга”.

“Будемо говорити так: людина, яка в записах СБУ підписаний як бойовик “Хмурий”, дуже сильно схожа на Дубінського. Я допускаю, що це саме він”, – сказав Тіунов.

Після бесіди з запорізьким активістом журналіст “Нової газети” відправився в закрите військове селище Степове у передмісті Ростова. Там зараз живе Сергій Дубінський. При в’їзді в огороджене селище – шлагбаум і будка з вартовими, вхід тільки за пред’явленням перепустки. Журналіст кілька разів подзвонив Дубінському, але ніхто не брав слухавку…
Журналісту вдалося зв’язатися з Дубінським лише через три тижні. Питання про те, чи не його голос звучить на записах СБУ, “Хмурий” залишив без відповіді.

“Новая газета” вирішила провести фоноскопічні дослідження, порівнявши запис СБУ, на якому звучить голос “Хмурого”, і телефонної розмови журналіста газети з Дубінським.

На замовлення “Новой газеты” одне з досліджень записів ыз голосом “Хмурого” провели експерти з аналізу мови з Інституту нейрології та фізіології Гетеборзького університету в Швеції.
Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys (здійснює криміналістичні експертизи на замовлення прокуратури, поліції й судів Швеції) методом “сліпого тесту” без занурення в контекст та у відповідності з інструкціями Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики і акустики (IAFPA).

Шведські фахівці проаналізували виключно технічні параметри: тон, частоту і тембр голосів. Для оцінки подібності експерти використовували дев’ятибальну шкалу, де +4 відповідає найвищому ступеню збігу досліджуваних голосів, -4 найменшому, а нейтральний показник в 0 балів свідчить про неможливість експертів розрахувати ймовірність подібності/відмінності.

Витративши 10 днів на дослідження, шведи прийшли до висновку, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій же людині на рівні +2 бали.

“Даний суворо технічний аналіз та інші зібрані нами свідчення підтверджують, що голос організатора транспортування комплексу “Бук” по території Донбасу “Хмурого” (Миколайовича) належить російському офіцерові Сергію Дубінському”, – резюмує “Новая газета”.

Як писала “Новинарня“, міжнародна команда розслідувачів Bellingcat раніше оприлюднила доповідь, де говориться про те, що перевезення ракетної установки “Бук”, з якої, імовірно, був збитий літак рейсу MH17 “Малайзійських авіаліній”, здійснював відставний російський генерал-майор, уродженець України Сергій Дубінський, відомий під псевдонімом “Хмурий”. Тоді, влітку 2014 року, він очолював так зване “ГРУ ДНР”. Раніше СБУ був опублікований запис телефонної розмови “Хмурого” про катастрофу MH17.

Як пише “Інформнапалм”, у Сергія Дубинського є рідний брат, Роман Миколайович Дубинський, 17 січня 1967 р. н.

Роман є громадянином України, уродженцем смт Велика Новосілка, в різний час проживав у рідному селищ і в Донецьку, зараз абсолютно спокійно проживає в Києві, де є засновником і керівником ТОВ “Флора-інжиніринг” (вул. Щекавицька, 37/48, офіс 1).

Читайте також:
Генпрокуратура встановила сто людей, причетних до збиття з “Бука”
літака рейсу MH17

Bellingcat: Із записів можна встановити, хто з керівництва РФ дав наказ
“Буку” збити “Боїнг”

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля Тореза в Донецькій області (район, підконтрольний бойовикам “ДНР”).
Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн.
Міжнародне розслідування доводить, що літак збито ракетним комплексом, який прибув із Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.