Bellingcat: Із записів можна встановити, хто з керівництва РФ дав наказ “Буку” збити “Боїнг”

За відправлення військової техніки на непідконтрольну Києву територію Донбасу відповідальне вище командування ЗС Росії.
Про це заявив засновник міжнародної групи розслідувань Bellingcat Еліот Хіггінс, передає “Українська правда”.

“За відправлення військової техніки в Україну відповідальне командування російських збройних сил. Складно назвати ім’я людини, яка віддала наказ. Але спільна слідча група має великий масив записів”, – наголосив він в інтерв’ю DW.

“І з них, можливо, стане зрозуміло, хто дав запит на пускову установку, куди прохання скерували, і хто дав цьому статися (збиття літака Boeing 777 рейсу MH17 біля Тореза Донецької області 17 липня 2014 року – “Н”)”, – додав Хіггінс.

Щодо бомбардування в Сирії, засновник Bellingcat розповів, що група сфокусувалася на Росії, оскільки це “легка здобич”.

“От, наприклад. Міноборони [РФ] заявляє, що не бомбило лікарню. Ми перевіряємо це на базі відкритих даних, і майже завжди виявляється, що військове відомство Росії бреше”, – сказав Еліот Хіггінс.

“Росія добре розвинута у розвідці, війні та обмані, але постійна брехня не робить відмінним брехуном. І в цьому проблема Росії. Влада дуже багато бреше. Є таке змагання – слово Росії проти слова Заходу. Якщо Росія перестане брехати, нам не буде про що писати”, – зазначив Хіггінс.

Як відомо, раніше група журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила звіт про катастрофу “Боїнга-777” “Малазійських авіаліній” на сході України:

Експерти визначили номер “Буку” 53-ї бригади ППО ЗС Росії, яким збили літак на Донбасі

28 вересня міжнародне слідство оприлюднило дані розслідування, згідно з якими “Бук” був доставлений з Росії і після пострілу повернувся назад.

МЗС РФ і бойовики назвали цю доповідь брехнею. “Алмаз-Антей” заявив, що запуск ракети з “Бука” міг бути здійснений випадково.

Читайте також:
………

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна