Міжнародна слідча група: рейс MH17 збив “Бук” російської 53-ї бригади з Курська

 

ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг” авіакомпанії Malaysia Airlines в Донецькій області у червні 2014 року, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії.
Про це в четвер, 24 травня, заявив представник Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі про результати розслідування.

Голова кримінального відділення національної поліції Нідерландів Вілберт Поллісен у своєму виступі повідомив, що слідча група дійшла висновку, що саме цей ЗРК “Бук” збігається за ознаками з тим, який збив малайзійський “Боїнг”.

Зокрема, на тягачі, що перевозив бойову техніку, і на самому ЗРК частково вдалося розрізнити бортовий номер, а також позначку, яка вказує на центр ваги, яку наносять при перевезенні важких вантажів.

Також по відеокадрах вдалося встановити схожість між інформацією, наданою свідками.

“Ми дійшли висновку, що “Бук” належав 53-й бригаді ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ”, – сказав голова центрального департаменту кримінальних розслідувань національної поліції Нідерландів Поллісен, передає “Європравда”.

Керівник федеральної поліції Австралії Дженіфер Хурст розповіла, що літак був збитий ракетою серії 9М38. Частину ракети, де був розміщений двигун, знайшли на території України у вересні 2016 року.

“На оболонці був знайдений номер, який вказує на код виробника – підприємство розташоване в Московській області, рік виробництва – 1986, також вказаний серійний номер ракети”, – сказала вона.

Слідча група показала фюзеляж ракети ЗРК “Бук”, з якого було безпосередньо збито рейс МН17 з 298 людьми на борту.

База 53-ї бригади ЗС РФ розташовується в селищі Маршала Жукова під Курськом.

Слідча група встановила, що “Бук”, який збив “Боїнг” Malaysia Airlines в Донецькій області, вивезли з бази 23 червня. Він рухався на Донбас у складі конвою, що складається з 50 машин і шести “Буків”.

Слідчі Міжнародної слідчої групи проаналізували відмінні риси машин за десятками фото, викладених у цей час у соцмережах. Вони встановили місце розташування об’єкта з кожної фотографії і склали хронологічний шлях конвою з Курська. Відмінні риси “Буків”, що належать 53-й бригаді, слідчі встановили за численними постами у соціальних мережах, зроблених жителями Старого Оскола в Білгородській області.

Слідча група зазначила, що техніка пронумерована тризначними числами, більшість починаються з двійки. Це означає, що вона належить другому батальйону 53-ї бригади. Лише одна військова машина пронумерована трійкою.

За словами Поллісена, слідство щодо MH17 змогло зняти відбитки пальців з ракети “Бука”, яка збила Boeing.

“Ми проаналізували всі доступні нам картинки, зображення цих “Буків”, і нам вдалося зняти відбитки зі снаряда, з якого був збитий літак. І ми розуміємо, що ці снаряди збігаються з тими, які належать військовим бригадам РФ”, – наголосив він.

Поллісен зазначив, що розслідування триває. “Над розслідуванням працює принаймні кілька сотень людей”, – розповів він.

Голова департаменту поліції Нідерландів додав, що паралельно розслідування вела група Bellingcat, багато даних якої підтвердилися слідством JIT.

“Ми просто збираємо факти і перевіряємо їх ще більш ретельно, ніж це було раніше”, – підкреслив він.

Читайте також:
Іспанський “диспетчер Карлос” визнав, що за гроші з РФ брехав
про збиття “Боїнга” MH17 Україною

Справа MH17: родичі жертв відсудили в Гіркіна $400 млн.

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга” рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.