Світ закликає Росію взяти на себе відповідальність за збитий МН17

 

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу малайзійського “Боїнгу”, що сталася на Донбасі у 2014 році. У такий спосіб світова спільнота реагує на озвучені 24 травня висновки Міжнародної слідчої групи: рейс MH17 збив “Бук” російської 53-ї бригади з Курська.

Європейський союз закликає Російську Федерацію прийняти на себе відповідальність і повністю співпрацювати з усіма зусиллями по встановленню відповідальності”, – заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Фредерики Федеріка Могеріні.

Подібну заяву озвучив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Уряди Нідерландів (країни, з якої летів “Боїнг”, і чиїх громадян загинуло найбільше) та Австралії покладають на Росію відповідальність за розміщення установки “Бук”, яка збила літак. Відповідна заява оприлюднена на сайті уряду Нідерландів.

У Держдепі США повністю довіряють висновкам Міжнародної слідчої групи.

“Ці висновки підтверджують і доповнюють деталі того, що ми сказали в перші дні після цієї трагедії: MH17 був збитий зенітною ракетою “Бук” класу земля-повітря, випущеною з території на сході України, яка була під контролем Росії та сил, очолюваних Росією”, – цитує повідомлення американського відомства “Українська правда“.

Уряд Німеччини теж не ставить під сумнів достовірність звіту 24 травня.

“Ми вкрай жалкуємо, що комісія не змогла отримати від російської влади задовільних відповідей, за якими очікувала правову допомогу… Росія повинна виконати свій обов’язок, щоб трагедія була повністю розслідувана і винних осіб було притягнуто до відповідальності”, –  пояснила представниця уряду ФРН Мартіна Фітц.

Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон заликав притягнути РФ до відповідальності за катастрофу літака.

“Кремль вважає, що може діяти безкарно”, – зазначив він.

Водночас президент Росії Володимир Путін продовдує заперечувати причетність своєї армії до трагедії. Тему висновків розслідування журналісти підняли на прес-конференції під час Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ) 25, на якій був присутній лідер РФ.

На пряме запитання, чи могла ракета, що збила літак, належати РФ, він відповів: “Ні, звісно”.

“Повторюю. Там кілька версій, зокрема й версія, що це ракета української армії, і літак, тощо. Але, повторюю, немає нічого, що вселяло б нам довіру як остаточні висновки, і не буде такого без нашої повноцінної участі в розслідуванні”, – сказав Путін.

Читайте також:
Іспанський “диспетчер Карлос” визнав, що за гроші з РФ брехав
про збиття “Боїнга” MH17 Україною

Справа MH17: родичі жертв відсудили в Гіркіна $400 млн.

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

24 травня 2018 року представники Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі повідомили про результати розслідування. Вони дійшли висновку, що ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг”, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії. Згодом у мережі з’явилося відео цього розслідування.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга” рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна