У мережі з’явилося відео збиття літака МАУ #PS752 ракетою

доповнено

На одному з телеграм-каналів з’явилося відео, на якому, вочевидь, зафіксовано момент ураження рейсового літака”Боїнг-737″ авіакомпанії “Міжнародні лінії України” ракетою невдовзі після його зльоту з аеропорту Тегерана 8 січня.

Як передає “Новинарня“, розслідувачі групи Bellingcat ідентифікують наземні об’єкти на зйомці і доходять до висновку, що відео було зняте справді неподалік від місця падіння українського лайнера, і на ньому зафіксовано момент влучання ракети.

Колаж: Bellingcat

“Ми аналізуємо це нове відео, яке нібито показує вибух у повітрі. За нашою первинною оцінкою, на відео зафіксовано багатоквартирний будинок у західному Паранді (координати 35.489414, 50.906917), звернений на північний схід. Ця перспектива орієнтована приблизно на відому траєкторію літака рейсу #PS752”, – повідомила у твіттері ввечері в четвер, 9 січня, група Bellingcat.

“Таємниця розгадана”, – додав до цього розслідувач Bellingcat Арік Толер.

Протягом деякого часу до цього висновку у твіттері Аріка Толера тривало обговорення геолокації місця зйомки:

Також дослідники створили схему, яка показує, як співвідносяться місце зйомки, місце вибуху літака і траєкторія його польоту до ураження ракетою.

“Вимірявши час, який знадобився камері, щоб почути вибух, ми оцінили відстань до події (червоне коло) та перехресне посилання на геолокацію відео і траєкторію польоту #PS752 (взято з FlightRadar24)”, – ідеться в підписі.

Колаж: Bellingcat




ДОПОВНЕНО. Те саме відео поширило американське видання The New York Times. Газета прямо стверджує, що  на відео зображено момент влучання ракети в український літак.

При цьому канал CNN повідомляє: рейс МАУ збитий двома ракетами класу земля-повітря SA-15 (класифікація НАТО для ЗРК “Тор”) російського виробництва.
Телеканал посилається на неназваного чиновника, пов’язаного з розвідкою США.

Зазначається, що такі дані були в розпорядженні американської розвідки ще вранці в день трагедії, проте ще доба знадобилася для перевірки інформації.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 9 січня американські ЗМІ з посиланням на військові джерела і розвідку США повідомили, що літак “Міжнародних авіаліній Україні” був найімовірніше “помилково” збитий ракетою з іранського ЗРК “Toр-M1” (виробництва Росії).

Уранці цього ж дня, 9 січня, секретар РНБО України назвав чотири версії авіакатастрофи в Ірані, зокрема – ЗРК “Тор”.

Читайте також:
“Сталося щось жахливе”, – Трамп про ймовірне збиття українського літака ракетою

Як писала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Наразі невідомо, чи пов’язаний інцидент з протистоянням Ірану та США.

Влада Ірану вважає імовірною причиною катастрофи українського літака Boeing 737-800 технічну несправність, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидає можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України. До складу групи увійшли фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з повітряними цивільними суднами, Державіаслужби, представники “Міжнародних авіаліній України”, спеціалісти Головної інспекції Міноборони України, які є експертами у сфері розслідування авіаційних катастроф.

У ніч на 8 січня Іран обстріляв ракетами дві американські бази на території Іраку.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Читайте також:
У Тегерані розбився досвідчений військовий льотчик Сергій Хоменко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна