“Сталося щось жахливе”, – Трамп про ймовірне збиття українського літака ракетою

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що “має підозри” щодо причин катастрофи українського літака в Ірані.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Таку заяву він зробив невдовзі по тому, як американські засоби інформації з посиланням на джерела в міністерстві оборони та розвідці заявили про високу ймовірність того, що літак був збитий ракетою.

“Я маю підозри. Він летів у дуже непростому місці, і хтось міг зробити помилку“, – сказав Трамп журналістам у Білому домі, підкресливши, що США “точно не мають до цього стосунку”.

“Дехто каже, що то була механічна проблема. Я особисто не думаю, що це взагалі можливо”, – додав він, коментуючи перші версії іранського розслідування про те, що літак виробництва американської компанії “Боїнг” міг упасти через технічні проблеми.

За словами Трампа, “сталося щось дуже жахливе”.

Читайте також:
Трюдо: літак МАУ був збитий іранською ракетою

Як писала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Наразі невідомо, чи пов’язаний інцидент з протистоянням Ірану та США.

Влада Ірану вважає імовірною причиною катастрофи українського літака Boeing 737-800 технічну несправність, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидає можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України. До складу групи увійшли фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з повітряними цивільними суднами, Державіаслужби, представники “Міжнародних авіаліній України”, спеціалісти Головної інспекції Міноборони України, які є експертами у сфері розслідування авіаційних катастроф.

У ніч на 8 січня Іран обстріляв ракетами дві американські бази на території Іраку.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

9 січня іранські слідчі оприлюднили перші результати розслідування: після падіння “Боїнга” відбувся потужний вибух. Обидві чорні скриньки були знайдені, однак вони зазнали ушкоджень.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна