Уламки літака МАУ в Ірані згрібають бульдозерами

 

Деталі літака Boeing-737 авіакомпанії МАУ продовжують згрібати на місці катастрофи бульдозером і доставляти на майданчик збору.

Як повідомляє “Новинарня“, це видно на світлинах, які поширюють кореспонденти закордонних ЗМІ з місця падіння Boeing. Інформацію підтверджують також джерела українських ЗМІ з міжвідомчої комісії з розслідування авіакатастрофи в Ірані.

Попри те, що місце падіння уламків – це потенційні докази, бульдозер все ж скидає фрагменти  на звалище деталей.

“Чи зацікавлений Іран в якісному розслідуванні? Не ясно. Деталі літака продовжують згрібати бульдозером і доставляти на майданчик збору. На місці катастрофи перебуває натовп різних людей у формі і без форми, сотні людей збирають і забирають фрагменти літака, таке не можна контролювати. Бульдозер скидає фрагменти без будь-якого порядку на звалище деталей, з якого експертам треба витягувати деталі і викладати залишки корпусу. При згрібанні бульдозером неможливо забезпечити збереження деталей, важливих для розуміння ситуації. Було б логічно сфотографувати місце падіння, ідентифікувати частину фрагментів, поступово їх акуратно виносити і викладати. Як довести, наприклад, характер вибуху, якщо на фрагментах корпусу вже зараз можуть бути нові пошкодження, завдані бульдозером? Іранці – грамотні освічені люди, вони не можуть це не розуміти”, – цитує члена міжвідомчої комісії видання “Цензор”.

За словами джерела, українським фахівцям досі не надали фрагменти носової частини лайнера і кабіни пілотів. Немає, крім того, й пасажирських крісел.

“Ми не розуміємо, нам не показують кабіну, тому що вивчають щось самі, чи тому що вона повністю знищена вибухом? На цей момент нам не представили жодного доказу версії, яку висунув спочатку Іран – про технічні причини події”, – каже український представник у міжвідомчій комісії.

Читайте також:
Авіакатастрофа в Ірані: супутник США зафіксував теплові сліди двох ракет на шляху до українського літака

Як писала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака загинули в аварії.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена всіх 176 жертв аварії із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Наразі невідомо, чи пов’язаний інцидент з протистоянням Ірану та США.

Влада Ірану вважає імовірною причиною катастрофи українського літака Boeing 737-800 технічну несправність, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу МАУ відкидає можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

8 січня Рада національної безпеки та оборони України, за дорученням президента Володимира Зеленського створила оперативний штаб у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ в Ірані. Зеленський оголосив, що повертається з відпочинку в Омані до України.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України. До складу групи увійшли фахівці Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з повітряними цивільними суднами, Державіаслужби, представники “Міжнародних авіаліній України”, спеціалісти Головної інспекції Міноборони України, які є експертами у сфері розслідування авіаційних катастроф.

У ніч на 8 січня Іран обстріляв ракетами дві американські бази на території Іраку.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

9 січня іранські слідчі оприлюднили перші результати розслідування: після падіння “Боїнга” відбувся потужний вибух. Обидві чорні скриньки були знайдені, однак вони зазнали ушкоджень.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття ракетою літака Boeing 737- 800 української авіакомпанії МАУ “нелогічними чутками”.

10 cічня президент України Володимир Зеленський публічно закликав уряди США, Канади та Великої Британії надати дані та докази, які стосуються катастрофи літака МАУ рейсу PS752 в Ірані, у розпорядження комісії з розслідування причин.

Читайте також:
Трюдо: літак МАУ був збитий іранською ракетою

Британський прем’єр також заявив про ймовірне збиття рейсу PS752 іранською ракетою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна