УПЦ КП й УАПЦ ліквідовано, ПЦУ – правонаступник: постанови помісної церкви після Собору

 

Православна церква України за підсумками архієрейського Собору опублікувала постанову та оголосила про юридичне припинення УПЦ КП й УАПЦ.

Документ за підсумками Собору ухвалено в суботу, 14 грудня, повідомляє пресслужба ПЦУ.

Собор постановив: “Схвалити роботу предстоятеля, митрополита Київського і всієї України Епіфанія за період від об’єднавчого Собору (15 грудня 2018 року) та Київської митрополії УПЦ (ПЦУ). Засвідчити повну підтримку предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України”.

“Помісна УПЦ зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення”, – йдеться в постанові.

ПЦУ постановила ухвалити рішення про викладення та затвердження статуту Православної церкви України в новій редакції, чим зафіксувати правонаступництво, в тому числі щодо назв УПЦ КП та УАПЦ.

При цьому предстоятель оголосив про юридичну ліквідацію УПЦ Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви, про що повідомив із Собору заступник голови управління ПЦУ із зовнішніх зв’язків архієпископ Євстратій Зоря.

Єпископат Православної церкви України після Собору 14.12.19. Фото: ФБ Євстратій Зоря

У підсумковій постанові ПЦУ закликала свого почесного патріарха Філарета та його оточення “до примирення і припинення самоізоляції, ствердивши гарантії положення почесного патріарха Філарета і забезпечення умов його життя та діяльності у зв’язку із завершенням процедури ліквідації релігійної організації “Київська патріархія УПЦ КП”.

У постанові зазначається, що ПЦУ керується власним статутом, який був ухвалений 15 грудня 2018 року.

ПЦУ висловила подяку всім помісним церквам, які вже встановили з нею повне спілкування, а також задекларувала бажання та готовність вести діалог з іншими помісними православними церквами щодо визнання її автокефалії.

Також ПЦУ доручила предстоятелю від імені Собору звернутися до Української держави та міжнародної спільноти у справі захисту свободи совісті та віросповідання в цілому в Україні та, зокрема, на окупованих територіях Криму і Донбасу.

“Закликаємо державу і надалі виконувати свій обов’язок захищати релігійну спільноту і все суспільство від ворожого іноземного впливу, від намагань з-за кордону під виглядом релігійної діяльності втручатися у внутрішні справи України, руйнувати її через нав’язування неоімперської ідеології”, – сказано в документі.

“Архієрейський Собор підносить свої молитви за Помісну Українську Православну Церкву, за перемогу і справедливий мир в Україні, та закликає Боже благословення на духовенство і вірних та на весь український народ”, – підсумовано в постанові.

Як повідомляла “Новинарня“, 14 грудня ПЦУ провела в заповіднику “Софія Київська” розширений архієрейський Собор з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви.

Читайте також:
Рішення суду щодо незаконності ліквідації УПЦ КП не існує, – ПЦУ

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.
Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та Александрійська церкви.

В єдину ПЦУ не увійшов колишній патріарх УПЦ КП Філарет із групою прибічників. Однак у листопаді Апеляційний суд дозволив ліквідацію УПЦ КП.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.
Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Читайте також:
ПЦУ спростувала фейк щодо заборони вінчатись у високосний рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.