Александрійський патріархат визнав Православну церкву України

 

Найстаріший після Вселенського патріархату Александрійський патріархат офіційно визнав автокефальну Православну церкву України — патріарх Феодор ІІ пом’янув митрополита Київського Епіфанія під час літургії в Каїрі 8 листопада.

Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на грецькі православні видання Orthodoxia і Romfea та на власні джерела у Вселенському патріархаті.

“Сьогодні, 8 листопада, Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час літургії в день Собору Архістратига Михаїла (за новим стилем) у храмі Архангелів (El-Zaher, Daher, Каїр, Єгипет) під час Божественної літургії поминав ім’я Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як Предстоятеля автокефальної Православної церкви України.
Достовірність інформації підтверджено з двох інформованих джерел, а також розміщеним на сторінці храму у Facebook відеозаписом богослужіння (на 44:52)”, – написав у фейсбуці митрополит Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

Невдовзі головний секретаріат Патріархії Александрії і всієї Африки поширив офіційне повідомлення, де сповіщається про визнання Патріаршого і Синодального томосу Вселенського патріархату про автокефалію Української церкви та включення імені предстоятеля Православної церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Диптиху для поминання:

Таким чином, Александрійський патріархат, який посідає друге місце в диптиху православних церков світу, першим серед старих патріархатів почав євхаристійне спілкування з ПЦУ (після Константинополя, який надав Києву томос).

Це сталося попри те, що Московська патріархія послідовно спілкувалася з Александрійським патріархатом, а патріарх РПЦ Кирил неодноразово особисто зустрічався з Феодором ІІ. Зокрема, у 2018 році Феодор ІІ їздив до Росії на святкування річниці Хрещення Русі.

Як припускали оглядачі, Москва докладала максимальних зусиль, щоб Александрійський патріарх не визнав ПЦУ. Адже це визнання стане потужним сигналом для всього православного світу: деякі помісні церкви заявляли, що визначатимуться зі своїм ставленням до Православної церкви України лише після того, як її визнають старі патріархати.

Водночас вважається, що Александрійський патріархат частково залежний від Греції, тож рішення про визнання ПЦУ після того, як це зробила Грецька православна церква, є досить очікуваним.

Тепер подібного кроку можна очікувати від Єрусалимського патріархату.

Серед автокефальних церков, які можуть у найближчому майбутньому визнати ПЦУ, також називають Кіпрську, Румунську та Грузинську.

Як писала “Новинарня“, Елладська церква стала першою з православних церков, яка цілком визнала незалежну Православну церкву України: 12 жовтня архієрейський собор ЕПЦ підтримав позицію архієпископа Афінського Ієроніма та Священного синоду ЕПЦ щодо канонічності ПЦУ, озвучену 28 серпня.

Водночас РПЦ оголосила санкції проти Грецької церкви за визнання ПЦУ.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна