Елладська церква визнала ПЦУ

доповнено

Собор ієрархії Елладської церкви оголосив про визнання Православної церкви України.

Як передає “Новинарня“, про це в суботу, 12 жовтня, повідомило грецьке релігійне видання Romfea.

Рішення на Соборі ієрархів було ухвалене голосуванням.

“Ієрархія вирішила остаточно ратифікувати нещодавнє рішення Постійного Священного синоду [Елладської церкви] і погодилася з таким правом Вселенського патріархату”, – ідеться в повідомленні.

Таким чином, собор Грецької церкви підтримав позицію щодо канонічності ПЦУ архієпископа Афінського Ієроніма та Священного синоду ЕПЦ, вже озвучену 28 серпня.

Елладська церква стала першою з православних церков, яка цілком визнала єдину Православну церкву України.

За інформацією ТСН, в стінах Елладського церковного “парламенту” відбулася запекла дискусія – декілька членів Собору висловились за відтермінування рішення або перенесення на Всеправославну нараду. Однак переважна більшість членів Собору не пристала на промосковську позицію.

За традицією, після цього відбувається поминання предстоятеля ПЦУ на літургії, пише “Церкваріум“.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній уже подякував Елладській церкві за визнання ПЦУ.

“Вдячний моєму брату у Христі, главі Священного синоду Церкви Греції блаженнійшому архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які сьогодні на засіданні Собору ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими Помісними автокефальними церквами в усіх сферах”, – ідеться в дописі Епіфанія в соцмережі 12 жовтня.

“Грецію і Україну, два наших народи пов‘язують багато славних сторінок історії, дружби та співпраці. Встановлення повного євхаристійного єднання та офіційних відносин між Помісними церквами Греції та України — ще одна сторінка, яка навіки буде вписана в нашу історію і наші серця!
Вірю, що в недалекому майбутньому матиму радість відвідати близькі моєму серцю Афіни та особисто передати наші почуття любові й поваги блаженнійшому архієпископу Ієроніму, братам ієрархам і всій повноті Церкви Греції”, – зазначив предстоятель ПЦУ.

Читайте також:
ПЦУ заявила про фактичне визнання від Александрійського патріархату

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.
Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Читайте також:
ПЦУ спростувала фейк щодо заборони вінчатись у високосний рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна