ПЦУ заявила про фактичне визнання від Александрійського патріархату

 

Православна церква України заявила про де-факто визнання з боку Александрійського патріархату.

Як зазначила пресслужба ПЦУ, 11−14 вересня 2019 року українська делегація перебувала у митрополії Лангади (Грецька Республіка), де співслужила з ієрархами трьох помісних церков.

“У богослужінні, окрім ієрархів Константинопольського Патріархату, Елладської Православної Церкви та Православної Церкви України, взяв участь ієрарх Александрійської Православної Церкви — єпископ Мозамбікський Хризостом (Карангуніс)”, — говориться у повідомленні.

У ПЦУ зазначили, що співслужіння з архієреєм з Александрійського патріархату засвідчило євхаристійну єдність, тобто визнання “де-факто” церкви України ще однією помісною церквою.

Нагадаємо, 28 серпня Синод Елладської церкви підтвердив канонічність надання ПЦУ автокефалії Константинопольським патріархом Варфоломієм. Остаточне рішення про визнання ПЦУ винесе глава Елладської церкви архієпископ Ієронім.

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового у Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було вперше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.

Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

Читайте також:
Рішення суду щодо незаконності ліквідації УПЦ КП не існує, – ПЦУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна