“Страшна помста”: РПЦ оголосила санкції проти Грецької церкви за визнання ПЦУ

 

Російська православна церква оголосила про санкції проти Грецької (Елладської) церкви — за те, що вона визнала Православну церкву України.

Відповідне рішення було ухвалено на скликаному з цього приводу позачерговому засіданні Синоду РПЦ у четвер, 17 жовтня.

Припиняємо молитовне і євхаристійне спілкування з тими архієреями Елладської церкви, які вступили або вступлять в спілкування з представниками українських неканонічних розкольницьких угруповань.
Ми також не благословляємо вчинення паломницьких поїздок у єпархії, керовані зазначеними архієреями. Відповідна інформація буде поширена серед паломницьких і туристичних організацій країн, що становлять канонічну територію нашої Церкви“, – попередили в Московській патріархії.

При цьому в РПЦ зауважили, що “у відкритому доступі немає офіційного документа за підписом грецьких архіпастирів, який можна було б вважати свідченням єдиного соборного рішення помісної церкви”. Тому вони, мовляв, іще не впевнені в тому, що Елладська церква дійсно визнала ПЦУ.

Але про всяк випадок синод уповноважив патріарха РПЦ Кирила “припинити поминання імені Блаженнішого архієпископа Афінського і всієї Еллади в диптихах”, якщо предстоятель Елладської церкви почне в богослужіннях згадувати голову одного з “українських розкольницьких угруповань” (себто очільника ПЦУ, митрополита Київського Епіфанія) або чинитиме інші дії, що свідчать про визнання автокефалії.

Як писала “Новинарня“, Елладська церква стала першою з православних церков, яка цілком визнала незалежну Православну церкву України: 12 жовтня архієрейський собор ЕПЦ підтримав позицію архієпископа Афінського Ієроніма та Священного синоду ЕПЦ щодо канонічності ПЦУ, озвучену 28 серпня.

Богослужіння, на якому, як очікується, предстоятель Грецької церкви вперше виголосить ім’я митрополита Київського Епіфанія серед інших предстоятелів церков, відбудеться в Салоніках 19 жовтня.

Читайте також:
ПЦУ заявила про фактичне визнання від Александрійського патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.