Філарет відмовився виконувати три положення томосу

 

Почесний патріарх Православної церкви України, колишній предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що не виконуватиме трьох умов томосу про автокефалію, наданого ПЦУ Вселенським патріархатом.

В інтерв’ю телеканалу “Настоящее время” він сказав: “Томос ставить церкву майже в таку саму залежність від Константинополя, як та, в якій перебуває УПЦ МП від Москви”.

Ієрарх заявив, що не виконуватиме умов положень томосу щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ Київського патріархату до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро і відмовляється вирішувати конфліктні ситуації внутрішнього характеру виключно за погодженням із Фанаром.

“Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми – автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква… Ми не відмовляємося від томосу, але не виконуватимемо цих трьох умов, які записані в томосі. Не виконуватимемо”, – сказав Філарет.

“Якщо ми миро маємо отримувати з Константинополя, зі Стамбула – значить, ми залежні”, – наголосив він.

Почесний патріарх ПЦУ водночас не вбачає причин для розколу церкви.

“Розколу немає, є лише різний підхід. Одні хочуть зберегти Київський патріархат, а інші хочуть знищити його. Ми хочемо, щоб Київський патріархат в Україні для України існував як патріархат, а зовні, як сказано в томосі, – митрополія”, – заявив Філарет.

На запитання: “Тобто дві церкви: одна для внутрішнього використання, друга – для зовнішнього?”, він сказав: “Для внутрішнього – патріархат, а для зовнішнього – митрополія”.

Філарет також заявив, що якби Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст томосу, то не погодилися б на нього на об’єднавчому соборі.

“Ми на Соборі не знали його зміст [томосу про автокефалію]. Дізналися вже після об’єднання. Якби ми знали зміст цього томосу, то ми не погодилися б на такий томос”, – сказав почесний патріарх ПЦУ.

Ієрарх також заявив, що однією з умов Константинополя про надання томосу була відмова Філарета висувати свою кандидатуру в предстоятелі об’єднаної церкви. Він підписав документ із відмовою від висунення на посаду, який президент Петро Порошенко передав Варфоломію.

“Я погодився. Про це ми говорили з президентом, з Епіфанієм, і на архієрейському соборі, що я відмовляюся, але після отримання томосу я керуватиму цією церквою всередині України. На ділі він (Епіфаній) показує, що він – предстоятель, а я – ніхто”, – сказав Філарет.

Читайте також:
Філарет: Мене обманули

Як інформувала “Новинарня“, у травні 2009 року в середовищі помісної Православної церкви України спалахнув скандал через заяви колишнього очільника УПЦ Київського патріархату Філарета, що ставлять під сумнів єдність новоутвореної автокефальної церкви.

Почесний патріарх ПЦУ, або, як його також називають, патріарх-старець Філарет заявив, що Київський патріархат досі існує і він вважає себе патріархом УПЦ КП – хоча ліквідація цієї церкви була умовою створення єдиної ПЦУ та надання їй томосу Константинополем, і відповідні рішення були ухвалені перед об’єднавчим собором у грудні 2018 року.

“Чому я наполягаю, щоби в Україні був Київський патріархат? Якщо українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде один патріархат — Московський”, — заявляє патріарх-старець.

Київський патріархат мав бути розпущений до того, як 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового у Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було вперше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.

Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року. На урочистості нібито через хворобу не прибув почесний патріарх Філарет.

Президент Петро Порошенко, який виступав модератором процесу створення автокефальної церкви, присвоїв Філарету звання Героя України.
23 січня відбулося святкування 90-річного ювілею патріарха Філарета на державному рівні.

Читайте також:
Епіфаній відкидає звинувачення Філарета у порушенні домовленостей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна