Філарет: Мене обманули

 

Глава ПЦУ, митрополит Київський Епіфаній і президент України Петро Порошенко не виконали своїх обіцянок перед почесним патріархом Філаретом, який тепер шкодує, що просував Епіфанія на цю посаду.

Про це сам владика Філарет заявив на прес-конференції в Києві в середу, 15 травня.

“Антиукраїнські сили борються з українською автокефальною церквою уже майже 30 років. Борються і не можуть побороти. Замість того, щоби знищити Українську церкву, вона, навпаки, виросла, зміцніла, показала свою силу на тій війні, яка зараз йде на сході та завоювала авторитет у всій Україні. Тому цю церкву і хочуть знищити своїми ж руками”, — зазначив почесний патріарх.

За його словами, знищити церкву взялися “уже свої сили”, з якими він будував Київський патріархат.

“Але відкрито не виступають. Відкрито кажуть: «Ми його шануємо, поважаємо, але Київський патріархат нам непотрібен». Але не було б Київського патріархату – ніякого томосу не було б”, – наголосив Філарет.

Він акцентував на тому, що зараз “наше завдання – зберегти єдність Української православної церкви, зберегти Київський патріархат“.

За словами клірика, відмова від КП була ситуативною – адже для того, щоб провести Об’єднавчий собор 15 грудня 2018 року, Українська церква мала спершу стати частиною Вселенського патріархату. А це можливо лише у статусі митрополії, оскільки Вселенський патріарх має право надати томос про автокефалію лише частині своєї церкви, а не іншому патріархату.
Тепер же, коли собор проведено і томос отримано, ПЦУ має повернутися до статусу патріархії.

Про все це йдеться також в оприлюдненому напередодні зверненні патріарха Філарета, яке він, власне, й коментував на прес-конференції.

На запитання, чи не загрожує таке повернення тим, що в ПЦУ відберуть томос про автокефалію, владика зауважив, що “не вірить” у такий розвиток подій, бо “відібрання томосу вдарить по самому Вселенському патріархату”.

“Я не бачу такої загрози. Вселенський патріарх 25 років не погоджувався на надання томосу Українській церкві, прийшов час – і погодився. Одна об’єднана Українська церква більша за усі православні церкви світу, крім Російської: за Грецьку, Румунську, Болгарську, Сербську. Тому таку Церкву не визнати неможливо. Якщо буде відкинута Українська церква, то буде нанесений удар всьому світовому православ’ю”, – зауважив Філарет.

На його думку, статут ПЦУ, ухвалений на Об’єднавчому соборі 15 грудня, – це “статут грецької церкви, і дія його закінчується отриманням томосу”. Тому тепер, за словами почесного патріарха, має бути скликаний новий собор, на якому треба затвердити вже “український” статут.

“Про це мені сказав митрополит Еммануїл буквально так: «Ви зараз у складі Константинопольського патріархату, а коли отримаєте томос – ви автокефальна церква. І маєте право будувати свою церкву, як хочете»”, – переказав розмову з представником Вселенського патріархату екс-очільник УПЦ КП.

Він запевняє, що узгоджувати такі дії з Констатинополем ПЦУ не повинна.

“Я не обманув Вселенського патріарха. Я приймаю томос про автокефалію УПЦ в статусі Київської митрополії. В майбутньому ми хочемо стати патріархатом. Для цього ми маємо працювати на об’єднання так, як цього хоче Вселенський патріарх”, – зауважив Філарет.

Владика наголосив, що його самого, навпаки, обманули – чинний президент Петро Порошенко та нинішній очільник Православної церкви України митрополит Епіфаній.

“Порошенко обіцяв одне, а робить інше. Була домовленість не тільки з Епіфанієм та президентом, але з архієреями всіма на архієрейському соборі, що після отримання томосу я буду керувати як патріарх всередині України. А назовні [ПЦУ] буде представляти Епіфаній. І, щоб зберегти єдність, треба виконувати домовленість”, – заявив патріарх-старець.

А він цю домовленість порушив і керує сам! Він не тільки не допускає патріарха, але й не узгоджує своїх дій зі мною. На першому Синоді взагалі поставили питання відправити мене на спочинок!” – обурився владика Філарет, наголосивши, що своїми діями не розколює ПЦУ, а навпаки “робить усе, щоб зберегти Українську церкву, яку ми побудували”.

Він також кілька разів повторив, що митрополитом Епіфанієм “керують”, але не відповів на запитання, хто саме.

При цьому почесний патріарх визнав, що згадані ним домовленості ніде на папері не зафіксовані.

Він також запевнив, що якби раніше знав, що Епіфаній так поведеться, то “не висував би його кандидатуру” на посаду предстоятеля ПЦУ.

“Я довіряв йому, думав, що він буде іти прямою дорогою. А не піде кривими дорогами. Цього я не передбачав, я довіряв йому стопроцентно“, – зізнався Філарет.

Він також нагадав, що Епіфаній очолив ПЦУ саме завдяки йому: “Якби я за нього не боровся на соборі, то він би предстоятелем не був”.

“Владика Епіфаній уникає зі мною спілкування. Я йому давав рекомендації на початку, що треба робити, а він робить протилежне. А назовні говорить, що поважає патріарха, що це батько його. Це слова. А робить він протилежне”, – підсумував патріарх-старець.

Також Філарет відповів на запитання журналістів про те, чому згадав у зверненні щодо необхідності зберегти Київський патріархат олігарха Ігоря Коломойського.

“Чому я згадав Ігоря Валерійовича Коломойського? Тому, що він, перебуваючи за кордоном, відреагував на події в Україні. Він справедливо оцінив, що Київський патріархат створив патріарх Філарет. Тому я і згадав, що й світські люди розуміють роль патріарха у створенні Української церкви”, – пояснив владика.

Дослівно у своєму зверненні почесний патріарх Філарет спростовує звинувачення його у нібито владолюбстві, наголошуючи, що якби його цікавила влада, він би “не погодився на скликання собору нашої Церкви в складі Константинопольського патріархату”.

“Я служив, служу і буду служити Богу і Церкві до кінця мого життя, хоч моя твердість, цілеспрямованість і наполегливість багатьма сприймається як владолюбство і амбіціозність. Але ніхто не може заперечити, що результатом є Київський патріархат. Якби його не було, то не було б і мови про томос, бо не було б кому давати (…) Це бачать не тільки церковні діячі, а й світські, і такі як новообраний Президент України В.О. Зеленський, і бізнесмен І. В. Коломойський та інші”, – сказано у зверненні.

Як інформувала “Новинарня“, у травні в середовищі помісної Православної церкви України спалахнув скандал через заяви колишнього очільника УПЦ Київського патріархату Філарета, що ставлять під сумнів єдність новоутвореної автокефальної церкви.

Почесний патріарх ПЦУ, або, як його також називають, патріарх-старець Філарет заявив, що Київський патріархат досі існує і він вважає себе патріархом УПЦ КП – хоча ліквідація цієї церкви була умовою створення єдиної ПЦУ та надання їй томосу Константинополем, і відповідні рішення були ухвалені перед об’єднавчим собором у грудні 2018 року.

“Чому я наполягаю, щоби в Україні був Київський патріархат? Якщо українська церква відмовиться від статусу патріархату, то це означає, що в Україні буде один патріархат — Московський. Ім’я московського патріарха Кіріла буде звучати по всій Україні. Сторонні спостерігачі тоді скажуть: “Ви самі не хочете мати Київського патріарха, ви погоджується на московського, а від свого відмовляєтесь”, — розповів Філарет.
“Майбутнє в Україні за Київським патріархатом. Бо цього вимагає існування незалежної держави”, — заявляє патріарх-старець.

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.
На свято Різдва Христового у Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було вперше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.

Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року. На урочистості нібито через хворобу не прибув почесний патріарх Філарет.

Президент Петро Порошенко, який виступав модератором процесу створення автокефальної церкви, присвоїв Філарету звання Героя України.

23 січня відбулося святкування 90-річного ювілею патріарха Філарета на державному рівні.

Читайте також:
“Церковна безпека не менш важлива за військову”.
Потужна стаття митрополита Епіфанія 2015 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна