“Вшануймо жертовність”. Патріарху Філарету виповнилося 90

 

23 січня почесному патріарху українського православ’я Філарету (Михайлу Денисенку) виповнилося 90 років.

У Володимирському кафедральному соборі Києва вранці почалася божественна літургія з нагоди його ювілею. Про це повідомила прес-служба ПЦУ.

Провідні політики та керівники держави привітали Філарета з днем народження.

Президент Петро Порошенко заявив: “Святіший Патріарх Філарет вже увійшов в історію як духовний і державний лідер, один з творців церкви і держави. Його патріарше благословення під час важливих суспільно-політичних подій надихало людей йти шляхом правди, консолідувало та додавало сил. Так було в Помаранчеву революцію та в Революцію гідності. Так є і зараз, під час російської агресії проти України. А особиста жертовність Його Святості у самому фіналі нашої важкої боротьби за автокефалію Православної церкви України підняла на небачену висоту його авторитет в очах мільйонів українців”.

“Слава Патріарху Філарету! Слава Україні!” – поширила слова президента його прес-служба.

Напередодні Порошенко вручив Святійшому відзнаку Героя України й орден Держави, відповідно до указу від 8 січня.
Церемонія нагородження відбулася в Маріїнському палаці під час урочистостей з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Під час цього прийняття Філарета привітав голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман написав у “Фейсбуці”, що патріарх Філарет – взірець і наставник “для кожного, хто бореться зі злом, хто стикається зі зрадою, погрозами і наклепами, хто має велику і благородну мрію”.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов також зазначив: “Є люди – світи, люди – епохи, люди – велетні. Таким є Святійший патріарх Філарет, якому сьогодні виповнюється 90 років!”.

Турчинов наголосив, що майже 70 років життя Філарета були “сповнені боротьби та служіння Україні”, він був готовий віддати життя за свої переконання.

“Патріарх Філарет – людина, яка асоціюється з незалежністю України, гідністю та боротьбою українського народу, яка завершиться нашою спільною перемогою! Нехай Господь благословляє та освячує Ваше життя і Ваш переможний шлях!”, – зазначив секретар РНБО, вітаючи главу Київської патріархії 1995-2018 років.

Михайло Антонович Денисенко (церк. – Філарет) народився 23 січня 1929 року в селі Благодатне, Амвросіївський район Донеччини.
Випускник Московської духовної семінарії Російської православної церкви. 1950 року прийняв чернецтво. Єпископ Лузький (1962), Віденський і Австрійський (1962–1964), Дмитровський (1964–1966); митрополит Київський і Галицький, екзарх України Російської православної церкви (1966–1990).
Після смерті московського патріарха Пимена в 1990 році став місцеблюстителем московського патріаршого престолу. Був одним із кандидатів на нового патріарха РПЦ, але вибори програв.
Ініціював перейменування Українського екзархату РПЦ на Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП), залишився її митрополитом (1990–1992).
Під час здобуття Україною незалежності 1991 року виступив поборником відновлення української церковної самостійності та за надання автокефалії православній церкві в Україні. Добився від РПЦ для Української православної церкви прав незалежності і самостійності в управлінні та права широкої автономії.
1992 року узяв участь у відновленні автокефалії — Української православної церкви Київського патріархату. Служив заступником київського патріарха (1992–1995), зберігши титул Митрополита Київського. Після смерті предстоятеля Святійшого Патріарха Київського та всієї Руси-України Володимира був інтронізований на предстоятеля церкви.
Очолював УПЦ КП до грудня 2018 року, поступившись амбіціями при створенні єдиної помісної Православної церкви України та обранні її глави.
1997 року Московська патріархія з політичних мотивів наклала на Філарета анафему. У жовтні 2018 року Вселенський патріархат визнав її незаконною.
У жовтні 2018 року прийняв титул Святійший і Блаженнійший Філарет І, Архієпископ і Митрополит Києва — Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархімандрит.

Читайте також:
На висуванні Тимошенко в президенти Філарет подякував Порошенку за томос

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна