“Матері міст Руських і двох Лавр…” Синод УПЦ КП затвердив повний титул Патріарха

 

Синод УПЦ Київського патріархату на засіданні в суботу, 20 жовтня, затвердив повну й скорочену форми титулу свого предстоятеля.

Як передає “Новинарня“, відповідне рішення оприлюднено на сайті Патріархії в синодальному журналі №17.

В ухвалі зазначено:

“1. У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській Православній Церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику Помісних Православних Церков та інші істотні обставини, запровадити для Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату повну і скорочені форми титулу.

2. Повний титул має наступну форму: «Святійший і Блаженнійший (ім’я), Архієпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархімандрит».

Скорочений титул має наступну форму: «Святійший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Руси-України» (як досі – “Н”).

3. У відносинах з іншими Помісними Православними Церквами допустимою формою є «Блаженнійший Архієпископ (ім’я), Митрополит Київський і всієї Руси-України» та похідні від нього.

4. За богослужіннями титул Предстоятеля проголошується відповідно до текстів Служебника та Чиновника Архієрейського служіння, прийнятих в Українській Православній Церкві Київського Патріархату: «Святійшого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України»”.

Журнал УПЦ КП оприлюднив довідку з поясненням прийняття розширеного титулу для Патріарха.

“Переважна більшість Предстоятелів Помісних Православних Церков мають повну та скорочену форму титулування. У повній формі титулування відображається статус Предстоятеля як першого серед єпископів (архієпископа) відповідного народу (див. 34 Апостольське правило), як архієрея (митрополита) церковної області (єпархії), історичні титули, та при наявності – титул Патріарха.

Повні титули Предстоятелів Помісних Церков наступні:

– Вселенського Патріарха: «Його Божественна Всесвятість Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх»;

– Олександрійського Патріарха: «Його Божественне Блаженство Папа і Патріарх великого града Олександрії, Лівії, Пентаполя, Ефіопії, всього Єгипту і всієї Африки, Отець Отців, Пастир Пастирів, Архієрей Архієреїв, тринадцятий Апостол і Суддя всієї Екумени»;

– Антіохійського Патріарха: «Його Божественне Блаженство Патріарх Великого Божого града Антіохії, Сирії, Аравії, Кілікії, Іверіі і Месопотамії і всього Сходу»;

– Єрусалимського Патріарха: «Його Божественне Блаженство Патріарх Святого града Єрусалима і всієї Палестини, Сирії, Аравії, всього Зайордання, Кани Галілейської і Святого Сіону»;

– Московського Патріарха: «Святійший Патріарх Московський і всієї Росії (Всеросійський)»;

– Сербського Патріарха: «Його Святість Архієпископ Печський, Митрополит Белградо-Карловацький і Патріарх Сербський»;

– Румунського Патріарха: «Його Блаженство Архієпископ Бухарестський, Митрополит Мунтенський і Добруджийський, намісник Кесарії Каппадокійської, Патріарх всієї Румунії»;

– Болгарського Патріарха: «Його Святість Патріарх Болгарський і Митрополит Софійський»;

– Грузинського Патріарха: «Святійший і Блаженнійший Католікос-Патріарх всієї Грузії, Архієпископ Мцхета і Тбілісі, Митрополит Бічвінтський і Цхум-Абхазький»;

– Кіпрського Архієпископа: «Блаженнійший Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру»;

– Афінського Архієпископа: «Блаженнійший Архієпископ Афінський і всієї Еллади»;

– Албанського Архієпископа: «Блаженнійший Архієпископ Тіранський, Дурреський і всієї Албанії»;

– Варшавського Митрополита: «Блаженнійший Православний Архієпископ Варшавський і Митрополит всієї Польщі»;

– Митрополита Чеських земель і Словаччини: «Блаженнійший Архієпископ Празький (або Прешовський), Митрополит Православної Церкви в Чеських землях і Словаччині».

Традиційно у Помісних Церквах грецької національної традиції титул «Святійший» використовується лише щодо Архієпископа Константинополя – Нового Риму і Вселенського Патріарха, всі інші Предстоятелі титулуються «Блаженнійший». У інших Помісних Церквах, окрім Румунської, титул «Святійший» вживається щодо всіх Патріархів. Предстоятель Грузинської Православної Церкви носить титул «Святійший і Блаженнійший».

Історичний титул архієреїв Київської Митрополії Константинопольського Патріархату включав у себе особистий статус – «православний Архієпископ», статус глави великої церковної області – «митрополит Київський, Галицький і всієї Руси» (зустрічається варіант – «Ро́ссїи»). Також у титулі Київського архієрея історично відображалося підпорядкування йому, як священноархімандриту, особливо значної святині – Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Наприклад, титул святителя Петра (Могили), відображений у друкованих виданнях часу його правління – «Петръ Могила, Милостію Божею Православный Архієпископъ, Митрополитъ Кієвскій, Галицкій, и все́я Ро́ссїи, Екзарха св. Апостолского Трону Константінополского, Архімандрит св. вел. Лавры Печерскои».

Соборними постановами визначене пряме підпорядкування Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (1988) і Свято-Успенської Почаївської Лаври (1991) Київському Престолу”, – сказано в повідомленні.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату в Стамбулі оголосив про рішення продовжити роботу над наданням автокефалії Українській церкви. Також Фанар визнав недійсною анафему патріарха Філарета (УПЦ КП) і митрополита Макарія (УАПЦ) та визнав незаконним підпорядкування Київської митрополії Руської церкви в 1686 році.
Одним з імовірних кандидатів на пост предстоятеля Помісної церкви називають главу УПЦ КП патріарха Філарета.

Читайте також:
Соціологи виміряли ставлення українців до Помісної церкви та її глави

Главу єдиної Помісної церкви оберуть за формулою “41+12+10”, – Філарет

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна