Перша літургія глави ПЦУ Епіфанія: подяки і запрошення МП. ВІДЕО

 

У Михайлівському соборі в Києві в неділю, 16 грудня, відбулася перша літургія новообраного предстоятеля єдиної помісної Православної церкви України Епіфанія.

На літургії співслужили понад десять єпископів та поминалися предстоятелі помісних церков, які є в диптиху, передає “Укрінформ”.

Також стало відомо, що єпископи УПЦ МП, які були на Соборі, не змогли співслужити на цій літургії, бо поїхали у свої єпархії, щоб служити в храмах і пояснювати пастві.

“Ми дякуємо Богу за те, що здолали багато перешкод і змогли створити єдину помісну церкву. Ми дякуємо Його Всесвятості [Вселенському патріарху] Варфоломію, дякуємо всім ієрархам, які були присутні на Соборі, а також президенту Порошенку, який доклав усіх дипломатичних зусиль, супроводжуючи цей процес”, – сказав митрополит Київський Епіфаній.

Окремо митрополит Епіфаній подякував патріарху УПЦ КП Філарету, зазначивши, що він залишається почесним предстоятелем нової церкви і допомагатиме її розбудовувати.

За словами новообраного глави церкви, відбувся тільки перший крок – наступним буде вручення томосу на автокефалію 6 січня в Константинополі.

Також він додав, що двері об’єднаної церкви відкриті для всіх єпископів УПЦ Московського патріархату.

Після літургії було оголошено, що Софійський собор буде головним храмом єдиної помісної церкви, але оскільки це історична пам’ятка, то служби відбуватимуться там вкрай рідко. Натомість постійно діючим кафедральним храмом митрополита Київського та всієї України буде Михайлівський собор.

Фото РБК-Україна:

Епіфаній - перша літургія 16.12.2018 _1 Епіфаній - перша літургія 16.12.2018 Епіфаній - перша літургія 16.12.2018 _2 Епіфаній - перша літургія
<
>
Митрополит Київський Епіфаній

Як інформувала “Новинарня“, 15 грудня у Києві, в Софійському соборі, відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія з УПЦ КП. Офіційна назва об’єднаної церкви за статутом – Православна церква України.

Перед Собором дві церкви, які взяли участь в об’єднанні – УПЦ Київський патріархат та Українська автокефальна православна церква – провели свої собори і постановили саморозпуск, щоб шляхом злиття утворити єдину помісну церкву. Юридично ця нова церква є спадкоємицею і автокефальної церкви, і Київського патріархату, пояснив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

Саме йому має вручити томос про автокефалію Української православної церкви Вселенський патріарх. Рішення про це ухвалив синод Вселенського патріархату – материнської структури всіх православних церков світу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.