Блискучий підсумок Invictus Games: 20 медалей для України, 7 — золоті

оновлено

Три золоті і чотири срібні нагороди здобули українські ветерани з пораненнями в п’ятницю, 26 жовтня, під завісу своїх виступів на “Іграх нескорених” у Сіднеї.

Таким чином, за підсумками “Ігор” в активі українців 20 медалей, із яких 7 золотих, 10 срібних і 3 бронзові.

Для порівняння: у 2017 році Україна вперше взяла участь в Invictus Games у Торонто (Канада). Тоді українська збірна здобула 8 золотих, 4 срібні та 2 бронзові нагороди (загалом — 14).

В останній для України день змагань Invictus Games-2018 в Австралії блискуче виступили українські лучники.

Майя Москвич, Сергій Шимчак та Андрій Усач вибороли “золото” у командному заліку у стрільбі з лука в категорії новачків. Причому для Майї це був уже другий успіх за день після перемоги в особистому заліку.

У турнірній сітці наша команда перемога спершу новозеландців і грузинів, а у фіналі — команду Данії.

 

Шимчак та Усач — учасники АТО, ветерани ЗСУ зі Львова та Березного (Рівненська область) відповідно.

Захисник Луганського аеропорту Андрій Усач втратив ліву ногу, зазнав багатьох важких поранень унаслідок вибуху в ЛАПі, але тепер стріляє з лука і займається веслуванням, щоб “показати — і з такими пораненнями не слід опускати руки, а навпаки, слід відкривати для себе нові горизонти”.

 

Сергій Шимчак, який також воював на Луганщині і захищав ЛАП, подолав рідкісну хворобу, набуту на війні — синдром Гієна-Барре, внаслідок якої спершу почали німіти пальці, а потім паралізувало майже все тіло.

Чоловік заново навчився ходити — спершу навкарачки, потім на ногах — переміг і себе, і суперників.

 

Майя Москвич — ветеран МВС із Луцька, єдина жінка в українській збірній “Нескорених”.

“Це просто неймовірний результат. Особливо враховуючи, що спортивний лук Майя вперше взяла до рук у березні цього року за порадою Дмитра Сидорука під час тестування”, — інформує сайт Міноборони.

В інтерв’ю “Новому времени” 28-річна ветеранка розповідала про себе: “У серпні 2014-го пішла добровольцем в АТО у складі батальйону Нацгвардії імені генерала Сергія Кульчицького.

Майя Москвич

Згодом служила у розвідбаті “Гарпун”. Одного разу поверталися на базу. Біля селища Ленінське наше відділення накрили мінометами. Ми біжимо, міна вибухає неподалік, падаємо на землю. Знову встаємо і біжимо. Було епічно і прикольно.

Далі довелося звільнитися з армії через стан здоров’я. У мене боліло все – спина, внутрішні органи. Багато разів лежала в лікарні. Траплялися хвилини відчаю і смутку, коли здавалося, що все погано і нічого не зміниться.

Але в березні цього року один з учасників минулорічних Ігор, Дмитро Сидорук, запропонував мені взяти участь у змаганнях.
Я обрала стрільбу з лука, нічого важчого не потягнула б. Спочатку стріляла геть погано. І лише через пару місяців занять раптом щось змінилося в мені.

Мене прорвало, я почала стріляти влучно і відчула цей момент як перемогу над собою. Це був великий емоційний прорив”.

 

ОНОВЛЕНО. Крім того, також срібну нагороду 26 жовтня виграв Олександр Зозуляк в індивідуальній стрільбі з лука в категорії Novice Recurve. Пройшовши скоадною турнірною сіткою, у фіналі він поступився австралійцеві Петерсу.

Зозуляк — ветеран ЗС України, тепер — співробітник Національної поліції в Києві.

Сам — із Буковини. У серпні 2014-го був мобілізований в окремий гірсько-піхотний батальйон 128 огшбр. Командир взводу управління мінометної батареї, старший лейтенант.

Олександр Зозуляк

Брав участь у боях за Золоте, Дебальцеве…

25 січня 2015-го проросійські терористи штурмували українські позиції на висоті 307,5 м “Валєра”. Атакували п’ять танків і БМП, атаку відбили, але й самі вимушено відійшли. Танк окупантів на повному ходу розчавив трьох україсньких вояків, переїхав ногу танкісту і двічі проїхався по лейтенантові Зозуляку в окопі. Олександр був притомним – врятували бронежилет і наколінники.

Над Зозуляком танк застряг, лейтенант пролежав під ним понад годину. Ворожу бронемашину знищили українські гранатометники. А у комвзводу були переломи ребер, тазу, опіки від тертя гусені танка, розриви м’язів, відірвані м’язи, рвані рани лівої ноги, переломи лівої ноги і перелом правої руки, закрита травма грудної клітки і живота, забійна рана лобної ділянки голови… Зозуляк втратив ліву руку.

Воїн лікувався у багатьох шпиталях в Україні та за кордоном, проходив реабілітацію в Словаччині, протезування.

Із січня 2016 року працює у Департаменті протидії наркозлочинності Нацполіції.

Раніше займався стрільбою з лука та легкою атлетикою. Не покинув спорт навіть після важкої травми, бо хоче власним прикладом показати, що спорт — найкоротший шлях до відновлення.

 

Ще одну золоту медаль у п’ятницю — в бігу на 400 метрів у категорії IT7 — здобув курсант Військового інституту танкових військ Національного технічного університету “ХПІ” (Харків) Василь Омельченко.

Кількома годинами раніше екс-мехвод танка, майбутній офіцер Василь Омельченко став другим у стрибках у довжину. Результат українського воїна — 5,43 метра.

Василь Омельченко у Збройних силах України з 2011 року. Служив за контрактом у 51-й окремій механізованій бригаді.
Воював в АТО 2014 року — був механіком-водієм танка Т-64. Отримав поранення (контузію) під Красногорівкою внаслідок влучення в танк мінометного снаряда, тривалий час лікувався.

На участь в “Іграх нескорених” військового надихнув минулорічний чемпіон цих змагань Олег Зімніков — хлопці навчаються в одному виші.

 

Цього ж дня поліцейський Юрій Дмитренко – колишній розвідник ЗСУ, який унаслідок підриву на міні втратив ногу — виборов “срібло” у штовханні ядра (11,24 м в категорії IF1).

Це була друга медаль киянина в Австралії.

ОНОВЛЕНО. Під час вечірньої сесії в Олімпійському парку Сіднея останню медаль збірної України здобув маріуполець Олександр Бєлобоков — у штовханні ядра в категорії IF4 (результат – 14,38).

Нагадаємо, колишній майстер пауерліфтингу, доброволець, якому на війні відірвало кисть, раніше в Австралії виграв “золото” у веслування на тренажерах.

В останній день змагань українский ветеран Богдан Оксентюк виборов золото в забігу на 1500 метрів в категорії Men’s IT7.

Богдан Оксентюк – із Ковеля Волинської області, служить у Львові. Представляє Національну гвардію. Старший лейтенант. Учасник АТО з 2014 року і дотепер. Осколкове поранення ноги отримав у 2015 році біля Авдіївки під час розвідки.

“Не вірив, що зі своїм пораненням зможе приймати участь у “Іграх нескорених”. Завдяки участі у відборі до збірної України переконався, що ставити крапку на спортивній кар’єрі зарано”, – каже Богдан.

Як повідомляла “Новинарня“, в неділю першу медаль для України на “Іграх нескорених-2018” – бронзову – у велоспорті здобув ветеран СБУ Денис Фіщук.

У понеділок два золота у веслуванні на тренажерах виграли добровольці Сергій Ільницький з УДА та Олександр Бєлобоков.

У вівторок, 23 жовтня, перше місце в пауерліфтингу серед чоловіків у середній вазі посів Олександр Гавриленко з Чернігова.

У середу срібну медаль у пауерліфтингу здобув Євген Олексенко із Запоріжжя, який звернувся до побратимів на фронті зі словами подяки.

Того ж дня в плаванні Богдан Оксентюк виграв по одній срібній і бронзовій нагороді, Володимир Король – два срібла й бронзу, а Віктор Шинкарук – ще одне срібло.

У четвер срібну медаль у метанні диска отримав Юрій Дмитренко.

Читайте також:
В Австралії урочисто зустріли українську команду “Ігор Нескорених”. ФОТО

Invictus Games-2018 (“Ігри нескорених”) урочисто відкрилися в Сіднеї у суботу, 20 жовтня. Змагання, які проходять 20-27 жовтня, зібрали близько 500 атлетів-ветеранів із 18 країн.

У змаганнях брали участь 15 українських спортсменів, які виступили в шести видах спорту: пауерліфтингу, веслуванні на тренажерах, легкій атлетиці, плаванні, стрільбі з лука та велоспорті-шосе.

Відбір у збірну України було почато в січні ц.р. Її визначали з числа переможців та призерів змагань, що пройшли в Києві 12 травня, а також учасників, які виявились єдиними спортсменами в своїх категоріях.

“Ігри нескорених” – міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі, засновані принцем Уельським Гаррі в 2014 році.
Invictus Games об’єднують військовослужбовців та ветеранів силових структур з обмеженими фізичними можливостями й пораненнями, триманими під час виконання службових обов’язків.

Читайте також:
Порошенко став на коліно на церемонії нагородження орденами
учасників “Ігри нескорених”

Порошенко хоче провести міжнародні Invictus games у Києві

У фіналі “Ігор нескорених” Порошенко презентував
нову систему реабілітації ветеранів. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна