Як поліція України мститься за трафаретну кампанію “Хто замовив Катю Гандзюк”

 

Поліція в різних містах України протидіє трафаретній кампанії “Хто замовив Катю Гандзюк?”, яку почали громадські активісти у відповідь на замах із сірчаною кислотою на радницю мера Херсона.
Як виявилося, ножове поранення офіцеру поліції у Львові вранці 17 серпня завдав один з активістів організації “С14”, коли його намагалися затримати при нанесенні на стіну трафарета “Хто замовив Катю Гандзюк”.

Як повідомила прес-служба ГУ Нацполіції Львівської області, за рішенням Галицького райсуду 20-річного львів’янина взято під варту без права внесення застави терміном на 60 діб.

“Під час затримання один із втікачів заподіяв 33-річному оперуповноваженому ножове проникаюче поранення”, – зазначили в поліції.

В одному повідомленні ішлося про те, що “життю оперативника нічого не загрожує, стан його стабільний”, в іншому – що “капітана поліції прооперовано, його стан стабільно важкий”.

Речниця поліцейських Львова визнала, що йшлося про спробу затримання саме за графіті про Гандзюк.
При цьому неясно, чому вночі вулиці патрулював саме капітан-оперативник.

За фактом ножового поранення в поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345 ККУ (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Іншого 20-річного львів’янина, який малював графіті, притягнули адміністративної відповідальності за ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) та ст. 152 (порушення правил благоустрою територій населених пунктів) КУпАП.

В організації “С14” визнали, що трафаретні написи у Львові малювали їхні активісти.

“Під час нанесення чергового напису на паркані біля активістів різко зупинилося чотири автомобілі і звідти вискочила група чоловіків. Вони відразу кинулися бити хлопців. Одного з хлопців звалили на асфальт і вдарили ногою в голову. Інший підняв руки до голови і намагався захиститися руками від ударів і кричати “Що таке?? За що??”, але його теж почали гамселити. В ході сутички один з нападників отримав легке ножове поранення. Активістів посадили до автомобілів і повезли”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці “С14”.

При цьому націоналісти стверджують, що особи, які затримували “графітчиків”, були в цивільному, не мали символіки поліції та представилися не одразу.

“В автомобілі невідомі чоловіки представились, що вони працівники карного розшуку поліції Львова. На жодному з чотирьох автомобілів і на жодному з чоловіків не було символіки поліції. Під час нападу на активістів оперативники не вимагали “припиніть малювати”, не кричали “поліція” і не зробили нічого, щоб ідентифікувати себе як представники закону, а не банди.
Одного з хлопців одразу збили на землю і почали копати ногами, а інший зазнав нападу одразу за тим”, – заявили в “С14”.

“В поліції спочатку сказали, що оперативник отримав дрібний поріз. Зараз уже почали фабрикувати “переживаємо за життя”, – сказано в заяві “С14”.

“Жодних пояснень, чому чотири автомобілі і натовп оперативників кинувся бити двох хлопців посеред порожньої вулиці, ні слова не сказавши, що вони поліція – не надано”, – констатували в “Січі”.

Лідер організації Євген Карась коментує це так: “Поліцейські дуже злі на політичну активність хлопців і трафаретну кампанію по Гандзюк. Звідки галицьким операм поліції мати симпатії до херсонських замовників по Каті Гандзюк з ментовки – важко навіть уявити”.

Громадські активісти, які ведуть ФБ-сторінку “Хто замовив Катю Гандзюк?”, звертають увагу на нестиковки в поясненнях щодо львівського затримання.

Серед іншого, вони риторично запитують:

  • “Скільки взагалі людей, які наносять трафаретні малюнки, було затримано за останній рік?
  • Чи правда, що за останні три дні працівники поліції у двох інших містах намагалися затримати людей, які наносили трафаретні малюнки “Хто замовив Катю Гандзюк?”
  • Чи правда, що вчора в центрі Києва невідомі стріляли в людей, які наносили трафаретні малюнки “Хто замовив Катю Гандзюк?”

Претензії до поліції після львівського інциденту – на протиставленні з розслідуванням справи Гандзюк у Львові – висловив також адвокат Катерини Масі Найєм:

Читайте також:
Зараз ми виходимо на ту ж лінію протистояння з поліцією,
що й на Майдані-2014, – Ігор Луценко

Охорона в лікарні не пустила до Гандзюк поліцію

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявляли, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили інші операції з пересадки шкіри.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.
Однак надалі слідство залишається в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, але, як пояснив заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, докази його причетності збирають.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова – суд арештував на два місяці.

Водночас журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту.

Увечері 17 серпня Нацполіція заявила, що спільно з СБУ затримала ще двох осіб, підозрюваних у причетності в організації замаху на Гандзюк, зокрема ймовірного “покупця кислоти”.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, зокрема силам, які діють у змичці з Соцпартією Іллі Киви; брала участь у політичних процесах на центральному рівні.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна