Охорона в лікарні не пустила до Гандзюк поліцію

 

Приватні охоронці не допустили співробітників поліції до громадської діячки Катерини Гандзюк, яка, після замаху з сірчаною кислотою в Херсоні, перебуває на лікуванні в опіковому центрі в Києві.
Про це в середу, 15 серпня, повідомив адвокат Масі Найєм.

Як інформувала “Новинарня“, Катерина підозрює херсонську поліцію в причетності до організації нападу на неї. Генпрокурор Юрій Луценко наполіг на тому, щоб кримінальне провадження за фактом нападу відкрила СБУ, однак поліція і надалі веде паралельне розслідування.

Катерині зробили вже кілька операцій з пересадки шкіри, її перевели в септичну реанімацію. 

За словами Найєма, лікарі на деякий час заборонили відвідування Гандзюк навіть її батькові та чоловіку.

“Але поліція, яка надає державну охорону Катерині, вирішила, що це не стосується інших поліцейських, які сьогодні (15 серпня – “Н”) намагались пройти до Катерини попри заборону”, – розповів адвокат.

“Якби не лікарі, до неї б таки потрапили співробітники НПУ. Це ненормально, оскільки статус поліцейського (присутнього біля неї – “Н”) аж ніяк не надає сил Катерині, якій постійно роблять операції, і її організм все ще бореться із наслідком злочину”, – додав Найєм.

“Можливо, в поліції не зрозуміли, що саме сталось із Катериною. Цю дівчину облили кислотою. В неї частину поверхні обличчя і велику частину поверхні тіла геть роз’їла та кислота. На руках майже не залишилось живих вен. Лікарі попросили охорону не пропускати відвідувачів до неї”, – зазначив захисник.

Водночас сама Катерина Гандзюк у коментарі “Українській правді” розповіла, що досі (до 15 серпня) з нею не проводили ніяких слідчих дій, пов’язаних з упізнанням нападника.

“Видно, мої свідчення не потрібні…” – сказала вона по телефону.

Катерина заявила, що і вона, і її близькі не впізнали нападника в Миколі Новикову, якого затримала херсонська поліція за підозрою у вчиненні замаху.

Читайте також:
Замах на Гандзюк: у поліції різко відповіли журналістам щодо алібі Новикова

 

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявляли, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях).

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.
Однак надалі слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, але, як пояснив заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, докази його причетності ще збирають.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова – суд арештував на два місяці.

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі.

Водночас журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, зокрема силам, які діють у змичці з Соцпартією Іллі Киви; брала участь у політичних процесах на центральному рівні.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна