Потрібне перезавантаження: я думаю про цю заміну, — Зеленський прокоментував можливу відставку Залужного

Президент України Володимир Зеленський вважає, що країні потрібне перезавантаження керівництва, тому “думає” про заміну головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Так він відповів на запитання про можливу відставку Залужного під час інтерв’ю італійському телеканалу Rai 1, яке вийшло 4 лютого.

Президент зауважив, що “однозначно потрібне перезавантаження, новий початок” і йдеться не лише про військову сферу.

“Коли ми говоримо про це, я маю на увазі заміну низки державних керівників, а не тільки в одному секторі, як військо. Я думаю про цю заміну (Залужного, — “Н”), але тут не можна сказати, що ми замінимо тільки одну людину. Якщо ми хочемо перемогти, ми всі повинні рухатися в одному напрямку, впевнені в перемозі, ми не повинні падати духом, опускати руки, ми повинні мати правильну позитивну енергію… тому я говорю про перезавантаження, заміну. Я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напряму керівництва країни”, — наголосив Зеленський.

Контекст

У понеділок, 29 січня, ЗМІ й низка Telegram-каналів з посиланням на власні джерела написали про ймовірне звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Повідомлялося, що президент Володимир Зеленський нібито підписав указ про відставку головкома.

На тлі цієї інформації у Міністерстві оборони видали в соцмережах заяву: “Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда”

Однак у відомстві не уточнили, що саме неправда. А паралельно з інформацією про відставку Залужного, з’явилися заяви про призначення Головнокомандувачем нинішнього очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова, а також про звільнення з посади і міністра оборони Рустема Умєрова.

Прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі “Українській правді” заявив, що Зеленський не звільняв Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

“На запитання, чи звільняв президент Залужного, прессекретар відповів  “Точно ні. Президент не звільняв головкома”, – зазначило видання.

“Дзеркало тижня” із посиланням на власні джерела в ОП та серед оточення Залужного повідомило, що 29 січня Зеленський все ж проводив зустріч з Залужним, на якій обговорювалося питання його відставки. Глава держави запропонував головкому написати рапорт на звільнення, проте не запропонував жодної іншої посади для генерала.

Залужний на пропозицію Зеленського піти у відставку заявив, що “це право Верховного головнокомандувача – вирішувати, з ким йому працювати”, зазначає видання.

За даними “Дзеркала тижня”, Залужний не писав рапорт про відставку і не має наміру робити це. Для зняття головкома з посади указом президента необхідно подання міністра оборони Рустема Умєрова.

Також відомо, що нічого адекватного чи суттєвого Залужному взамін не запропонували – “мова йшла лише про статус помічника чи радника”.

Джерела “Дзеркала тижня” підтверджують, що “потенційна відставка Залужного, яку поки що не оформили президентським указом, є лише першою ланкою в ланцюжку кадрових змін у командуванні ЗСУ та політичному керівництві країни”.

Згодом американське видання The Washington Post з посиланням на джерела в Міноборони України написало, що під час зустрічі Зеленського із Залужним 29 січня між ними виникли розбіжності через різні погляди щодо мобілізації, а саме скільки військовослужбовців Україні потрібно призвати цього року.

За словами одного з джерел у Міноборони України, під час розмови Зеленський сказав Залужному, що українці втомилися від війни, а міжнародні донори також уповільнили надання військової допомоги, тож, можливо, новий командувач “оживив” би ситуацію. Джерела WP також зазначили, що Залужному запропонували іншу посаду, але він відмовився і планує звільнитися з військової служби.

Читайте також:
Можлива відставка Залужного: у Білому домі заявили, що США не втручатимуться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна