“Дії росіян не стали раптовими для українського командування. Але сили там не рівні”, – Бутусов про атаку РФ на Харківщину

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор “Цензор.нет”

Російська атака на Харківську область 10 травня (FB)

Вночі російські війська силами до 4-5 батальйонів піхоти перетнули лінію державного кордону і захопили чотири прикордонні селища – Стрілече, Красне, Пильна, Борисівка.

Найбільший захоплений населений пункт – Стрілече.

Цей район під кордоном давно вже був фактично сірою зоною, лінія оборони там не була розгорнута, і тому противнику вдалося без особливих перешкод створити плацдарм шириною до 10 км та глибиною до 5 км на території України. Загальна площа захопленої території понад 30 квадратних кілометрів.

Це приблизно до 40 км від Харкова.

Дії росіян не стали раптовими для українського командування. Але сили там не рівні. І наші тактичні резерви у нас діють з глибини, бо ворог має перевагу у кількості розвідувальних дронів та засобів ураження – авіації та артилерії.

Подальший наступ противника призупинено, завдяки розгортанню наших військ та завданню вогневого ураження по росіянах.

Але організація оборони на деяких ділянках була ефективною, а на ділянці Стрілечого – неефективною. Тому російські війська намагаються просуватись далі.

Бронетехніка здійснила підвоз піхоти на російській території, але на нашу територію поки що не заходить.

Ворог просувається повільно окремими групами піхоти, чисельністю до взводу кожна.

Також противник перетнув кордон у районі Вовчанська.

Характер дій противника  розвідка боєм, яка проводиться значними силами піхоти. На цей час противник створив плацдарм для подальших дій, але сил для швидкого розгортання масштабного наступу на саме місто Харків на даний момент у цьому районі не має.

Очевидно, подальший розвиток подій буде залежати від відповідних дій наших військ – якщо росіяни зазнають великих втрат та зустрінуть потужний опір, вони не підуть далі і будуть закріплятись на захопленій ділянці.

Але якщо їх не зупинити та не завдати великих втрат, вони почнуть захоплювати інші ділянки вздовж кордону, щоб спочатку відсунути фронт від кордону з РФ, а далі використати цей фронт як можливий плацдарм для наступу більш значними силами.

На цей момент російський наступ не створює загрози безпосередньо для Харкова, загрози швидкого захоплення міста не існує.

Але ситуація дуже небезпечна та вимагає швидких та професійних дій українського командування, щоб перехопити тактичну ініціативу за рахунок розвідки та точного ураження російської піхоти.

Читайте також:
Росіяни зранку здійснили безуспішну спробу прориву оборони на Харківщині. ЗСУ залучили резерви, ідуть бої, – МОУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна