Питання мобілізації: WP назвало причину, чому Зеленський може звільнити Залужного

Під час зустрічі президента Володимира Зеленського із Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним 29 січня між ними виниклирозбіжності через різні погляди щодо мобілізації, а саме скільки військовослужбовців Україні потрібно призвати цього року.

Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела, цитують NV і “Українська правда“.

Співрозмовники видання кажуть, що Залужний запропонував мобілізувати близько 500 тисяч осіб, цифру, яку Зеленський вважав недоцільною з огляду на дефіцит форми, зброї та навчальних приміщень, а також потенційні проблеми, пов’язані з мобілізацією.

Глава держави публічно заявив, що Україні не вистачає коштів, аби здійснювати виплати такій кількості призовників. Залужний відповів, що Україні вже не вистачає сил через зростаючі втрати і їй потрібно набрати 400 000 нових солдатів. Так як Росія планує мобілізувати стількох.

За словами одного із джерел, під час розмови Зеленський сказав Залужному, що українці втомилися від війни, а міжнародні донори також уповільнили надання військової допомоги, тож, можливо, новий командувач “оживив” би ситуацію.

Із виданням спілкувалися двоє осіб на умовах анонімності. За словами одного співрозмовника, очікується, що старші члени штабу Залужного також будуть відсторонені від посад.

Джерела зазначили WP, що Залужному запропонували іншу посаду, але він відмовився і планує звільнитися з військової служби.

Іншим джерелом напруженості також називають те, що Залужний просив для українських військових, і тим, що політичні лідери Києва змогли отримати від союзників і партнерів.

Про це повідомило друге джерело, знайоме з ходом зустрічі 29 січня: “У розмовах з міністром оборони він каже: “Це не моя робота – отримати це, це ваша робота”.

Про наміри Зеленського зняти Валерія Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ писало і Financial Times із посиланням на чотирьох осіб, знайомих із перебігом обговорень. За даними видання, яке цитує NV, 29 січня президент запропонував генералу нову посаду радника з оборони, головком відмовився.

Однак Зеленський дав зрозуміти, що звільнить Залужного, незалежно від його згоди на посаду радника.

FT зазначає, що ймовірна відставка Залужного стане найбільшою перестановкою у військовому командуванні України з початку повномасштабного вторгнення Росії. При цьому звільнення не може бути реалізовано протягом деякого часу після того, як повідомлення про це з’явилися напередодні у ЗМІ.

Видання пише, що відносини між президентом і головнокомандувачем ЗСУ погіршилися в листопаді – після того, як контрнаступ України не досягнув своїх результатів. Тоді Залужний заявив, що війна зайшла в “глухий кут”, унаслідок чого Зеленський і його команда піддали генерала критиці.

Контекст

У понеділок, 29 січня, ЗМІ й низка Telegram-каналів з посиланням на власні джерела написали про ймовірне звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Повідомлялося, що президент Володимир Зеленський нібито підписав указ про відставку головкома.

На тлі цієї інформації у Міністерстві оборони видали в соцмережах заяву: “Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда”

Однак у відомстві не уточнили, що саме неправда. А паралельно з інформацією про відставку Залужного, з’явилися заяви про призначення Головнокомандувачем нинішнього очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова, а також про звільнення з посади і міністра оборони Рустема Умєрова.

Прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі “Українській правді” заявив, що Зеленський не звільняв Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

“На запитання, чи звільняв президент Залужного, прессекретар відповів  “Точно ні. Президент не звільняв головкома”, – зазначило видання.

“Дзеркало тижня” із посиланням на власні джерела в ОП та серед оточення Залужного повідомило, що 29 січня Зеленський все ж проводив зустріч з Залужним, на якій обговорювалося питання його відставки. Глава держави запропонував головкому написати рапорт на звільнення, проте не запропонував жодної іншої посади для генерала.

Залужний на пропозицію Зеленського піти у відставку заявив, що “це право Верховного головнокомандувача – вирішувати, з ким йому працювати”, зазначає видання.

За даними “Дзеркала тижня”, Залужний не писав рапорт про відставку і не має наміру робити це. Для зняття головкома з посади указом президента необхідно подання міністра оборони Рустема Умєрова.

Також відомо, що нічого адекватного чи суттєвого Залужному взамін не запропонували – “мова йшла лише про статус помічника чи радника”.

Джерела “Дзеркала тижня” підтверджують, що “потенційна відставка Залужного, яку поки що не оформили президентським указом, є лише першою ланкою в ланцюжку кадрових змін у командуванні ЗСУ та політичному керівництві країни”.

Читайте також:
“Минуло 106 років – українські воїни знову дають бій російським загарбникам”: Зеленський і Залужний вшанували пам’ять Героїв Крут

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна