Фільм про Розстріляне відродження: у столиці відбулася прем’єра стрічки “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

 

З 9 травня в Україні розпочався довгоочікуваний широкий прокат художнього історичного фільму “Будинок “Слово”. А напередодні в “Українському домі” у Києві відбувся його допрем’єрний показ за участі творчої групи та благодійників, причетних до створення картини.

Перед початком урочистого заходу творці фільму поспілкувалися з представниками ЗМІ, розповівши як про знімальний процес, так і про значення стрічки на третьому році повномасштабної війни з РФ.

“Ми очікуємо, що глядач, незважаючи на всі складні обставини, прийде і зможе подивитися наш фільм Який насправді не просто розкриває історію, а й дає ключ до розуміння сучасних подій. Їх причина, серед іншого, була закладена 100 років тому. І про це розповідає наш фільм: нічого не змінилось”, – зазначив продюсер стрічки Пилип Іллєнко.

Пилип Іллєнко, продюсер фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”, голова Держкіно (2014-2019)

У центрі сюжету фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” – сумнозвісний будинок у Харкові у формі літери “С”, куди комуністичний режим у 1930 році поселив провідних українських письменників свого часу.

Згодом, у роки сталінського терору, більшість мешканців була репресована. Серед головних героїв картини – Микола Хвильовий, Володимир Сосюра, Павло Тичина, Майк Йогансен. Деякі з цих фігур, відомих зі шкільної програми, постають на екрані у зовсім несподіваній іпостасі.

“Ми не знаємо, яким був Хвильовий насправді. Він не настільки задокументований, хоча про нього є певні спогади та відгуки. Але ми не знаємо його як особистість. Тому тут була певна фантазія і, звісно, як актор, я пропускав його через свою психофізику.

Недаремно в нього був псевдонім “Хвильовий”. Тому що його приятель Любченко казав, що він усе біля себе хвилював. Тому я думаю, що він, певно, неспокійний був чоловік. І це я спробував передати в цьому персонажі”, – розповів актор В’ячеслав Довженко, виконавець ролі Миколи Хвильового.

Презентацію відвідало багато діячів української культури. Глядачі мали змогу не лише переглянути фільм, а й послухати виступ музичного гурту “NAZVA”, а також ознайомитися з творами письменників Розстріляного Відродження у виконанні відомих акторів.

Охочі могли також пожертвувати книжки українських авторів для підрозділів Сил оборони України та шкільних бібліотек, що постраждали від дій агресора,  – у межах благодійної акції за підтримки фондів “Книга на фронт” і “Хочу читати”.

“Зараз, в часи нашої жертовної боротьби, ми відкриваємо себе, свої сторінки, які були тривалий час під грифом “Заборонено”. Розстріляне Відродження зараз є дуже актуальним, і ми у боргу перед тими, хто недотворив, недолюбив, недожив.

Ця епоха була таким згустком української надії, яка дуже швидко обірвалась. І я хочу побачити згусток енергії тих постатей, які бачили Україну європейською, відкритою, талановитою”, – зазначив колишній міністр культури Євген Нищук.

Євген Нищук, генеральний директор – художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка і Тарас Томенко, режисер фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

Робота на картиною тривала близько десяти років. Половину коштів надало Державне агентство з питань кіно, решту фінансування забезпечив приватний бізнес.

Довідково

Фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” знятий компанією FRESH PRODUCTION GROUP за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного благодійного фонду “Солідарність”. Кінотеатральний дистриб’ютор фільму – компанія B&H.

Сценаристи – Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер – Тарас Томенко, оператор-постановник – Михайло Любарський, художник-постановник – Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери – Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.
У головних ролях – В’ячеслав Довженко, Дмитро Олійник, Марина Кошкіна, Андрій Ісаєнко, Ніна Набока.

Англомовна афіша фільму Будинок “Слово”. Нескінченний роман”

В Україні стрічку вперше показали 17 червня 2022 року в Чернівцях у межах кінофестивалю “Миколайчук OPEN”.

Картина отримала нагороду Best Feature Film (Найкращий ігровий фільм) на Košice International Film Festival у Словаччині у 2022 році, а також – нагороду у номінації “Найкращий художній фільм” на кінофестивалі I Will Tell у Флориді (США).

24 лютого 2023-го відбувся спеціальний показ фільму у Сеймі Литви з нагоди роковин від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Читайте також:
Фільм, який треба показувати в школах: що вражає у стрічці Тараса Томенка “Будинок «Слово». Нескінчений роман”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна