Можлива відставка Залужного: у Білому домі заявили, що США не втручатимуться

На тлі чуток про відставку головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США не втручатимуться в це кадрове рішення.

Про це він сказав в інтерв’ю CBS.

Салліван наголосив, що кадрові рішення в ЗСУ — це справа українського уряду.

“Уряд США не повинен так чи інакше втручатися в це питання. Тому ми тримаємось осторонь цих кадрових рішень. Тому ми залишилися осторонь таких кадрових рішень. І, звичайно, це суверенне право України і право президента України ухвалювати свої кадрові рішення. Ми чітко дали зрозуміти, що не збираємося брати участь у цьому конкретному рішенні. Ми сказали про це безпосередньо українцям”, — зазначив він.

Контекст

У понеділок, 29 січня, ЗМІ й низка Telegram-каналів з посиланням на власні джерела написали про ймовірне звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Повідомлялося, що президент Володимир Зеленський нібито підписав указ про відставку головкома.

На тлі цієї інформації у Міністерстві оборони видали в соцмережах заяву: “Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда”

Однак у відомстві не уточнили, що саме неправда. А паралельно з інформацією про відставку Залужного, з’явилися заяви про призначення Головнокомандувачем нинішнього очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова, а також про звільнення з посади і міністра оборони Рустема Умєрова.

Прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі “Українській правді” заявив, що Зеленський не звільняв Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

“На запитання, чи звільняв президент Залужного, прессекретар відповів  “Точно ні. Президент не звільняв головкома”, – зазначило видання.

“Дзеркало тижня” із посиланням на власні джерела в ОП та серед оточення Залужного повідомило, що 29 січня Зеленський все ж проводив зустріч з Залужним, на якій обговорювалося питання його відставки. Глава держави запропонував головкому написати рапорт на звільнення, проте не запропонував жодної іншої посади для генерала.

Залужний на пропозицію Зеленського піти у відставку заявив, що “це право Верховного головнокомандувача – вирішувати, з ким йому працювати”, зазначає видання.

За даними “Дзеркала тижня”, Залужний не писав рапорт про відставку і не має наміру робити це. Для зняття головкома з посади указом президента необхідно подання міністра оборони Рустема Умєрова.

Також відомо, що нічого адекватного чи суттєвого Залужному взамін не запропонували – “мова йшла лише про статус помічника чи радника”.

Джерела “Дзеркала тижня” підтверджують, що “потенційна відставка Залужного, яку поки що не оформили президентським указом, є лише першою ланкою в ланцюжку кадрових змін у командуванні ЗСУ та політичному керівництві країни”.

Згодом американське видання The Washington Post з посиланням на джерела в Міноборони України написало, що під час зустрічі Зеленського із Залужним 29 січня між ними виникли розбіжності через різні погляди щодо мобілізації, а саме скільки військовослужбовців Україні потрібно призвати цього року.

За словами одного з джерел у Міноборони України, під час розмови Зеленський сказав Залужному, що українці втомилися від війни, а міжнародні донори також уповільнили надання військової допомоги, тож, можливо, новий командувач “оживив” би ситуацію. Джерела WP також зазначили, що Залужному запропонували іншу посаду, але він відмовився і планує звільнитися з військової служби.

Читайте також:
Питання мобілізації: WP назвало причину, чому Зеленський може звільнити Залужного

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна