Відбувся обмін полоненими 100 на 106. Серед звільнених українців – воїни з “Азовсталі” і ще з Київщини

Відбувся обмін військовополоненими між Україною та РФ. На підконтрольну територію з полону вдалося повернути ще 100 українських військовослужбовців. Серед них – військові, які були в полоні понад рік.

Про обмін вдень у понеділок, 10 квітня, повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Судячи з інформації з РФ, обмін відбувся в форматі “100 на 106”. Принаймні, як повідомило міноборони Росії, у результаті обміну полоненими 10 квітня звільнено 106 російських військовослужбовців.

Додому повертаються 80 захисників та 20 захисниць України. Серед них дев’ятеро – офіцери, решта – представники рядового та сержантського складу, зазначили в коордштабі.

Цього разу вдалося визволити:

  • 24 нацгвардійців,
  • 22 прикордонників,
  • 22 військовослужбовців Військово-морських сил ЗСУ,
  • 32 військовослужбовців інших родів Збройних сил України, серед них 11 тероборонців.

Наймолодшому з визволених оборонців – 19 років.

Список 100 військових, звільнених із полону 10 квітня

Серед звільнених жінок – славетна Валерія Карпиленко “Нава” з “Азову”.

“Визволені захисники та захисниці брали участь у боях на Херсонському, Харківському, Донецькому, Київському, Запорізькому та Сумському напрямках. Серед наших героїв – оборонці Маріуполя, Бахмута та Гостомеля, а також захисники Чонгара, острова Зміїний, ЗАЕС та ЧАЕС.
Майже половина зі звільнених полонених мають важкі поранення, хвороби або зазнали катувань”, – зазначили у штабі.

Керівник офісу президента Андрій Єрмак додав, що серед них є й оборонці “Азовсталі”.

Коордштаб поширив фото звільнених воїнів, привітав їх на Батьківщині та заявив, що продовжує роботу над наступними обмінами.

“Це був непростий обмін, і я вдячний всій команді, Координаційному штабу з питань поводження із військовополоненими за те, що кожен робить те, що часто багатьом може здаватися неможливим”, – прокоментував Єрмак.

Читайте також:
“Ображає, коли кажуть, що з “Азовсталі” “виходили”, а наші – здалися в полон”. Дружина морпіха з 501 обмп – про боротьбу за визволення полонених захисників Маріуполя

Передісторія

14 січня стало відомо, що Росія зірвала запланований великий обмін військовополоненими. Надалі у Стамбулі про обмін говорили омбудсмани двох країн Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова; було зафіксовано кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та заручників.

Як інформувала “Новинарня“, попередні великі обміни відбувалися:

Читайте також:
Сивий із яблуком, відомий маркетолог. Користувачів соцмереж вразило фото воїна, який пробув у полоні 11 місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна