“Його прозвали “слоном”. Міноборони показало британські танки Challenger 2 на озброєнні ДШВ

Танки Challenger 2, надані Великою Британією, вже прибули в Україну і стоять на озброєнні Десантно-штурмових військ ЗСУ. Також десантники показали БМП і БТР, надані західними партнерами.

Про це в понеділок, 27 березня, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

“Сьогодні мав за честь спільно з командувачем ДШВ ЗСУ генерал-майором Максимом “Майком” Миргородським та нашими десантниками обкатати нове поповнення в наших армованих підрозділах. Challenger’ів від Британії, Stryker‘ів & Cougar‘ів від США та Marder‘ів від Німеччини”, – ідеться в дописі від імені Резнікова на ФБ-сторінці МОУ.

Міністр розповів, що після особистого “пілотування” танка Challenger він як учасник трофі-рейдів може сказати, “що навіть водій Rolls Royce не буде в такому комфорті, як екіпаж цього витвору бойового мистецтва на бездоріжжі”.

Також глава МОУ зазначив, що наші десантники прозвали танк Challenger 2 “слоном”.

“Ще рік тому ніхто б не міг подумати, що підтримка партнерів буде такою потужною. Що увесь цивілізований світ перезавантажиться і врешті дасть опір кривавому агресору, країні-терористу РФ. За цей рік все змінилося. Україна змінила світ.
Стійкість українського народу та майстерність нашої армії переконали, що Україна переможе. І ми вже перемагаємо. Адже “спецоперація” орків йде “за планом” — вони риють окопи й намагаються укріплюватись. В своїх головах вони вже змінили парадигму з “ми друга армія світу і ми вас переможемо за три дні” на “треба переходити в оборону”, – зазначив Резніков.

“Так, пройдено великий шлях. І багато ще попереду. Всі наші міста будуть звільнені і ми вийдемо на кордони, міжнародно визнані у 1991 році. А ця нова техніка складе добру компанію своїм “побратимам” на полі бою.
Невдовзі її переваги завдяки нашим військовим відчують на собі російські окупанти”, – наголосив міністр.

Нагадаємо, раніше цього дня стало відомо, що українські екіпажі, які протягом кількох тижнів проходили навчання на британських танках Challenger 2, повернулися з Британії додому після завершення вишколу.
Також міністерство оборони Великої Британії оприлюднило мініфільм про те, як українські танкісти навчалися працювати з танками.

Передісторія

15 січня Британія оголосила про намір передати Україні ескадрон із 14 танків Challenger 2. Це рішення стало каталізатором для подальших рішень партнерів по НАТО нарешті надати Україні основні важкі танки, які можуть вплинути на хід війни і звільнення окупованих Росією територій.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону. Того ж дня, після тривалих вагань і акцій громадського впливу, нарешті погодився надати “леопарди” уряд Німеччини. Також Берлін дозволив реекспорт Україні танків свого виробництва і з інших країн.

Було відомо, що Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6. Згодом Британія збільшила удвічі кількість обіцяних “челленджерів”.

Про свої наміри надати “леопарди” оголосили ПольщаНорвегія, Канада тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня оприлюднив інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Перший “Леопард 2” 4 лютого послала Канада.

5 лютого стало відомо, що українські танкісти починають навчання на “леопардах”.

8 лютого під час візиту до Великої Британії президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ріші Сунак зустрілися з українськими військовими, які тренуються на британських танках “Челленджер” у Дорсеті.

В Україну перші чотири Leopard 2 прибули з Польщі 24 лютого.

Німеччина погодила також надання ЗСУ більш як сотні танків Leopard 1, старого зразка – вони використовують снаряди калібру 105 мм, яких майже ніде не залишилося на озброєнні (крім Бразилії).

Крім того, стало відомо, що Пентагон прискорить постачання танків Abrams в Україну та з цією метою вирішив відправити Києву відремонтовану старішу модель танка замість новішої M1A2.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна