США змінили модель танка Abrams для України, щоб прискорити надання, – ЗМІ

Пентагон прискорить постачання танків Abrams в Україну та з цією метою вирішив відправити Києву відремонтовану старішу модель танка замість новішої M1A2.

Про це повідомили анонімні американські чиновники в інтерв’ю агентству Associated Press, передає “Європейська правда”.

Спочатку США планували відправити Україні 31 новіший танк M1A2 Abrams, на виробництво і доставку яких міг піти рік або два. Але американські посадовці заявили, що вже є ухвалене рішення надіслати старішу версію M1A1, яку можна взяти з армійських запасів.

За словами чиновників, українським військам буде легше навчитися використовувати і обслуговувати цю модель танка.

Танк Abrams M1A1

Мета, про яку говорять зараз, – доставити 70-тонні бойові машини у зону бойових дій за вісім-десять місяців.

Джерела спілкувалися з агентством на умовах анонімності, оскільки ухвалений план ще не оголосили публічно.

Очікують, що офіційні представники Пентагону оголосять про рішення найближчим часом.

Передісторія

15 січня Британія оголосила про намір передати Україні ескадрон із 14 танків Challenger 2. Це рішення стало каталізатором для подальших рішень партнерів по НАТО нарешті надати Україні основні важкі танки, які можуть вплинути на хід війни і звільнення окупованих Росією територій.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону. Того ж дня, після тривалих вагань і акцій громадського впливу, нарешті погодився надати “леопарди” уряд Німеччини. Також Берлін дозволив реекспорт Україні танків свого виробництва і з інших країн.

Було відомо, що Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6. Згодом Британія збільшила кількість обіцяних “челленджерів”.

Про свої наміри надати “леопарди” оголосили ПольщаНорвегія, Канада тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня оприлюднив інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Перший “Леопард 2” 4 лютого послала Канада.

5 лютого стало відомо, що українські танкісти починають навчання на “леопардах”.

В Україну перші чотири Leopard 2 прибули з Польщі 24 лютого.

Водночас Німеччина погодила також надання ЗСУ більш як сотні танків Leopard 1, старого зразка – вони використовують снаряди калібру 105 мм, яких майже ніде не залишилося на озброєнні (крім Бразилії).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна