Британія надасть Україні вдвічі більше танків Challenger 2, ніж обіцяла, — Пристайко

Велика Британія надасть Україні вдвічі більше бойових танків Challenger 2 зі своїх запасів, ніж пообіцяла початково.

Про це повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Допомога від Британії перебуває в декількох площинах. Наприклад, якщо ми говоримо про військові тренування, то ми запитували одну кількість, а зараз Британія пропонує нам збільшити її у два з половиною рази на цей рік. Тобто тут можна сказати, що +250%… А якщо танків [Challenger 2] нам пообіцяли 14, а в результаті візиту президента Зеленського домовлено, що ця кількість зросте вдвічі”, — зазначив дипломат.

За його словами, дискусія щодо інших видів озброєння, яке запитувала Україна, зокрема літаків, все ще триває, і “тут складно”.

“І це нормально, тому що ми не від всіх партнерів очікуємо одного і того ж. Часто наші запити мають широту усіх членів НАТО. Гарний приклад із танками або з артилерійськими установками: ми зараз отримаємо від Британії тридцять три 155 мм установки AS-90, але вони мають певну відмінність снаряда”, — зауважив Пристайко.

Як відомо, 19 січня, за день до чергової зустрічі у форматі “Рамштайн”, сім країн Європи узгодили військову допомогу для України. Тоді повідомлялося, що Велика Британія, окрім іншого, передасть Україні 14 танків Challenger 2. Це — основний танк сухопутних військ Великої Британії. Він важкоброньований та мобільний, призначений для використання в зоні прямого вогню. Випускається компанією BAE Systems Land & Armaments.

Британія сподівається, що танки Challenger прибудуть в Україну у березні.

Українські танкові екіпажі 29 січня прибули до Великої Британії, щоб розпочати підготовку до подальшої боротьби проти Росії, зокрема пройти навчання на танках Challenger.

У лютому міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Велика Британія може запропонувати Україні більше своїх основних бойових танків на додаток до 14 вже обіцяних, але це залежатиме від оборонних потреб країни.

Читайте також:
Британія надасть Challenger 2 у березні. Зеленський провідав танкістів ЗСУ, які навчаються в Дорсеті

Король Чарльз ІІІ відвідав навчання українських військовослужбовців в Англії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна