Британія надасть Challenger 2 у березні. Зеленський провідав танкістів ЗСУ, які навчаються в Дорсеті

Під час візиту до Великої Британії 8 лютого президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ріші Сунак зустрілися з українськими військовими, які тренуються на британських танках “Челленджер”.

Про це в середу повідомляє CNN.

Зеленський та Сунак прибули на військову базу Лалворт-Кемп у графстві Дорсет і провели там зустріч із танкістами Збройних сил України.

Судячи з емблем, тренують зокрема танкові екіпажі 25-ї десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ.

Прем’єр-міністр Британії підтвердив, що танки Challenger 2 будуть доставлені до України вже в березні.

Крім того, він заявив, що Британія розширить програми підготовки для українських військових і навчатиме також моряків та пілотів.

Фото: EPA

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський 8 лютого перебуває із візитом у Великій Британії.
Це його перший візит до Великої Британії та другий закордонний після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У грудні 2022 року глава Української держави відвідав США.

Раніше цього дня під час виступу у Вестмінстер-холі президент Володимир Зеленський закликав Захід надати Україні ракети великої дальності, що дозволить примусити російського агресора повністю залишити українську територію, та сучасні винищувачі. Також він провів переговори з прем’єр-міністром Ріші Сунаком на Даунінг-стріт і був на аудієнції в короля Чарльза ІІІ.

Після візиту до Британії у середу Зеленський також має прибути в Париж та зустрітись із президентом Франції Макроном і канцлером Німеччини Шольцом, інформує Reuters.

Читайте також:
Зеленський у парламенті Британії подарував шолом пілота ПС ЗСУ та закликав надати винищувачі

Передісторія

15 січня Британія оголосила про намір передати Україні ескадрон із 14 танків Challenger 2. Це рішення стало каталізатором для подальших рішень партнерів по НАТО нарешті надати Україні основні важкі танки, які можуть вплинути на хід війни і звільнення окупованих Росією територій.

Президент США Джо Байден 25 січня підтвердив наміри передати Україні 31 танк M1 Abrams, що дорівнює одному українському батальйону. Того ж дня, після тривалих вагань і акцій громадського впливу, нарешті погодився надати “леопарди” уряд Німеччини. Також Берлін дозволив реекспорт Україні танків свого виробництва і з інших країн.

Наразі відомо, що Британія передасть 14 танків Challenger 2, Німеччина – 14 танків Leopard 2A6.

Про свої наміри надати “леопарди” оголошували ПольщаНорвегія, Канада тощо. Водночас Франція ще не ухвалила рішення про передачу танків Leclerc.

Посол України у Франції Вадим Омельченко 27 січня оприлюднив інформацію про те, що західні країни загалом пообіцяли надати Києву 321 важкий танк.

Перший “Леопард 2” 4 лютого послала Канада.

5 лютого стало відомо, що українські танкісти починають навчання на “леопардах”.

Водночас Німеччина погодила також надання ЗСУ більш як сотні танків Leopard 1, старого зразка – вони використовують снаряди калібру 105 мм, яких майже ніде не залишилося на озброєнні (крім Бразилії).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.