Канцлер ФРН у новорічному зверненні згадав про Україну

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що зараз Європа стикається з новими викликами через можливе загострення воєнних дій в Україні, і задля безпеки континенту необхідна трансатлантична співпраця.

Про це новий очільник німецького уряду сказав у новорічному зверненні, повідомляє УНІАН із посиланням на Tagesspiegel.

У своїй промові Шольц виступив за “суверенну, єдину сильну Європу”. Він нагадав, що трансатлантична співпраця має важливе значення для безпеки в Європі та за її межами.

“Щодо України, то зараз ми зіштовхуємося з новими викликами”, – сказав німецький канцлер.

Коментуючи загрозу вторгнення РФ в Україну, Шольц зауважив: “Непорушність кордонів є цінним активом – і не підлягає обговоренню”.

Читайте також:
Німецький таблоїд лякає планом Росії захопити Київ

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці жовтня 2021 року американські ЗМІ, зокрема The Washington Post i Politico, оприлюднили дані, що свідчать про концентрацію Росією військ та військової техніки біля кордонів з Україною. Крім того, супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, продемонстрували накопичення російських військ та озброєнь біля міста Єльня у Смоленській області.

Цю інформацію спершу заперечили в ГУР Міноборони та РНБО України, зазначивши, що це “свідома дезінформація”. Українські силовики дали зрозуміти, що йдеться про звичну присутність російських військ неподалік кордонів України.

При цьому 6 жовтня речник Пентагону офіційно підтвердив “незвичайну” концентрацію військ РФ біля кордону України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков називав “безпідставним нагнітанням напруженості” інформацію у західних ЗМІ про “плани РФ щодо вторгнення на територію України” та заявляв, що це “внутрішня справа Росії”.

Міністр оборони України Олексій Резніков у США 19 листопада заявив, що не вірить у “великий наступ Росії”.

Однак 21 листопада вийшло інтерв’ю начальника ГУР МОУ Кирила Буданова американському військовому виданню, який наголосив, що Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною, а масштабне вторгнення з трьох напрямків готується на січень-лютий 2022 року.

3 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив у Раді, що Російська Федерація може досягнути найбільшої готовності для ескалації агресії проти України наприкінці січня 2022 року.

Концентрація військ РФ біля північного і східного кордонів України з політичною метою спостерігалася також навесні 2021 року.

Читайте також:
Нова глава МЗС ФРН теж проігнорувала потребу поставок зброї Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна