Із хворої голови: РФ звинувачує Київ в ескалації на кордоні

Влада Росії вдається до відвертого викривлення реальності та заявляє, що це Україна планує масштабну військову операцію і наступ на Сході, а не РФ.

Попереднього тижня міністерство закордонних справ Росії заявило, нібито Київ спрямував на Донбас 125 тисяч солдатів та офіцерів.

“Збройні сили України нарощують військову силу, стягують важку техніку, особовий склад. За деякими даними, чисельність угруповання військ (…) у зоні конфлікту вже сягає 125 тисяч осіб, а це, якщо хтось не знає, половина всього складу ЗСУ “, – сказала на брифінгу 1 грудня офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова, яку цитує “РИА Новости”.

За її словами, в Росії”стурбовані фактичною відмовою Києва від мирного врегулювання цього питання”.

Цей дифамаційний меседж із додатковою інтерпретацією щодо “агресивних планів України” поширюють інші спікери в Москві.

Так, головний редактор журналу “Национальная оборона” (РФ) Ігор Коротченко у коментарі тому ж урядовому інформагентству “РИА Новости” заявив, нібито “київський режим має намір провести бліцкриг” на Донбасі для повернення контролю над російсько-українським кордоном та оточення Донецька та Луганська.

“Україна, зважаючи на все, створює ударне угруповання для вторгнення на Донбас із завданням у ході бліцкригу взяти під контроль усю територію “ДНР” і “ЛНР” і вийти до російського кордону”, – сказав Коротченко.

За його словами, “якщо цей план буде реалізовано, це поставить під загрозу життю понад 500 тис. жителів” в ОРДЛО, на що “Росії доведеться реагувати”.

Російські пропагандисти також пишуть, нібито президент Володимир Зеленський може почати “військову авантюру на Донбасі”, щоб врятувати власний рейтинг. А США, які підтримують Україну, буцімто підігрівають конфлікт, щоб не допустити запуску газогону “Північний потік-2”.

Варто зазначити, що до такої ж риторики під час перемовин із президентом США Джо Байденом 7 грудня вдався Володимир Путін. Після того, як Байден сказав про загрозливий характер пересування російських військ поблизу українських кордонів і нагадав про санкційні заходи, які США готові застосувати у разі подальшої ескалації ситуації, президент РФ заявив, що “не слід перекладати відповідальність на плечі Росії”, адже “саме НАТО вживає небезпечних спроб освоєння української території та нарощує військовий потенціал біля наших рубежів”.

“Тому Росія серйозно зацікавлена ​​в отриманні надійних, юридично зафіксованих гарантій, що виключають розширення НАТО у східному напрямку та розміщення у суміжних з Росією державах ударних наступальних систем озброєнь”, – йдеться в повідомленні пресслужби Кремля.

Раніше про таке “перекидання” як факт заявляв глава МЗС РФ Сергій Лавров.

“Ближче до наших (російських) кордонів перекидаються значні підрозділи і бойова техніка країн НАТО, включаючи американську і британську. В самій Україні на лінії зіткнення на Донбасі акумулюється все більше сил і засобів за підтримки зростаючого числа західних інструкторів”, – цитувала Лаврова агенція “РИА Новости”.

Натомість Україна заперечує заяви з країни-агресора та, разом із західними партнерами, наголошує на тому, що це Росія стягнула війська до українського кордону.

Читайте також:
Байден відмовився йти на поступки Путінові щодо перспективи членства України в НАТО

Передісторія ескалації

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці жовтня 2021 року американські ЗМІ, зокрема The Washington Post i Politico, оприлюднили дані, що свідчать про концентрацію Росією військ та військової техніки біля кордонів з Україною. Крім того, супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, продемонстрували накопичення російських військ та озброєнь біля міста Єльня у Смоленській області.

Цю інформацію спершу заперечили в ГУР Міноборони та РНБО України, зазначивши, що це “свідома дезінформація”. Українські силовики дали зрозуміти, що йдеться про звичну присутність російських військ неподалік кордонів України.

При цьому 6 жовтня речник Пентагону офіційно підтвердив “незвичайну” концентрацію військ РФ біля кордону України.

Речник Кремля Дмитро Пєсков називав “безпідставним нагнітанням напруженості” інформацію у західних ЗМІ про “плани РФ щодо вторгнення на територію України” та заявляв, що це “внутрішня справа Росії”.

Міністр оборони України Олексій Резніков у США 19 листопада заявив, що не вірить у “великий наступ Росії”.

Однак 21 листопада вийшло інтерв’ю начальника ГУР МОУ Кирила Буданова американському військовому виданню, який наголосив, що Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною, а масштабне вторгнення з трьох напрямків готується на січень-лютий 2022 року.

3 грудня міністр оборони Олексій Резніков заявив у Раді, що Російська Федерація може досягнути найбільшої готовності для ескалації агресії проти України наприкінці січня 2022 року.

Сполучені Штати готові забезпечити Україну всім необхідним для того, щоб вона мала можливість забезпечити захист своєї території від подальшої військової агресії РФ, заявив 4 грудня глава Пентагону Ллойд Остін.

Концентрація військ РФ біля північного і східного кордонів України з політичною метою спостерігалася також навесні 2021 року.

Читайте також:
Місяць російської загрози на кордоні: заяви, факти, події. ВЕЛИКА ІНФОГРАФІКА

Німецький таблоїд лякає планом Росії захопити Київ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна