Данілов: Іран навмисно збив літак МАУ

 

Версія офіційного Тегерана про випадкове збиття літака авіакомпанії ”Міжнародні авіалінії України” не відповідає дійсності.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов в інтерв’ю Globe and Mail, опублікованому в п’ятницю, 16 квітня.

“Коли Іран стверджує, що це було випадковістю, я не вірю. Це було зроблено навмисно, це був свідомий напад”, – сказав Данілов.

За його словами, відмова Ірану у наданні безперешкодного доступу до місця катастрофи міжнародним експертам підтверджує цю думку.

“Іран не дозволяє вивчати цю трагедію, вони відкладають або сповільнюють будь-яке розслідування. Те, що вони самі себе розслідують, м’яко кажучи, дивує”, – зазначив секретар РНБО.

На його думку, Іран міг збити пасажирський літак для припинення ескалації протистояння зі США.

“Якщо згадати МН17, який росіяни збили за вказівкою військових, (…) активні військові дії припинилися після цієї катастрофи, оскільки весь світ намагався зрозуміти, що трапилося. Якщо застосувати ту саму логіку до подій 8 січня, то було вбивство Сулеймані, після чого очікувалася тотальна війна. Після збиття літака й вбивства, серед інших, наших громадян, ця тотальна війна перемістилася із першої позиції у переліку пріоритетів на десяту”, – зауважив Данілов.

Читайте також:
Іран оприлюднив остаточний звіт щодо катастрофи літака МАУ. Кулеба відреагував різко

Як інформувала “Новинарня“, вранці 8 січня 2020 року в передмісті Тегерана зазнав катастрофи пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ. Він упав невдовзі після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні. Усі люди на борту літака загинули.

“Міжнародні авіалінії України” та Мінінфраструктури оприлюднили імена 176 жертв із семи країн. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу, зокрема пілоти – Олексій Наумкін, Володимир Гапоненко, Сергій Хоменко). Найбільше – іранців (82 особи) та канадців (62, але більшість із них мали подвійне громадянство з Іраном). Також на борту було 10 громадян Швеції, 4 – Афганістану, 3 – Німеччини, 3 – Великої Британії.

Інцидент стався після того, як уночі Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. Своєю чергою МАУ відкидали можливість помилки пілотів і називає мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

Уряд України із 9 січня закрив вітчизняним авіакомпаніям польоти над Іраном та Іраком.

Рада нацбезпеки і оборони України висунула версію про збиття українського “Боїнга” ракетою ЗРК “Тор”.

Американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва. Було оприлюднено відповідне відео.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде називав інформацію про збиття літака ракетою “нелогічними чутками”.

Читайте також:
Після влучання першої ракети літак МАУ зміг стабілізувати політ, – розслідувач

Однак 11 січня керівництво Ірану визнало, що літак рейсу PS752 був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”.
Командувачі Корпусу вартових Ісламської революції вибачилися за помилку.

14 січня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо відповідальності Ірану за збиття літака МАУ.

19 січня тіла загиблих у катастрофі українців привезли до Борисполя.

Бортові самописці з лайнера зрештою розшифровували у Франції.

24 липня Міністерство закордонних справ України заявило, що розшифровка самописців рейсу PS752 підтвердила: лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, а також що на той момент він був справний.

МЗС України вважає, що суперечка з Іраном через збитий літак МАУ завершиться позовом до Міжнародного суду ООН, та наполягає на кваліфікації “особливо тяжкий злочин”.

У грудні 2020 року передав Україні фінальний звіт та висловив готовність виплатити по $150 тис. родинам жертв катастрофи літака МАУ. Україна вважає наданий матеріал “проєктом технічного звіту”.

29 грудня 2020 року президент Зеленський присвоїв звання Героя України всім членам екіпажу збитого лайнера.

Читайте також:
Катастрофа рейсу PS752:
Данілов вважає компенсацію Ірану замалою, Зеленський анонсує меморіал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна