Щеплення від коронавірусу отримали понад 17 тис. українців, з них майже 2,5 тис. військові

 

Від початку кампанії щеплень від коронавірусу в Збройних силах України 2376 осіб отримали одну дозу вакцини. З них 488 військових медиків.

За минулу добу проти COVID-19 в армії щеплено 704 особи.

Про це повідомив пресцентр Командування медичних сил ЗСУ в ранковому зведенні в неділю, 7 березня.

За даними МОЗ, станом на 7 березня всього по Україні щеплено від коронавірусу 17037 осіб, із них за минулу добу – 1279.

За добу найбільша кількість щеплених зроблена в Донецькій області (470 щеплень).

За весь період вакцинальної кампанії найбільша кількість щеплених – також у Донецькій області (1 940), найменша – у Закарпатській області (314).

Нагадаємо, станом на 5 березня було щеплено 1030 військових у зоні ООС.

Читайте також:
Лише понад 17% військових зі складу ООС погодилися вакцинуватися, – головний епідеміолог ЗСУ

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують першочергової вакцинації, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по 7 тисяч доз “ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться у два етапи. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

Позаяк індійське походження вакцини у багатьох українців, зокрема й військових, викликає острах, у пресцентрі Об’єднаних сил та в Командуванні медсил наголосили на тому, що її виробник, Serum Institute of India, є лідером з випуску різного роду вакцин протягом останніх 50 років. “Потужності підприємства дозволяють виготовляти більше 25 видів вакцин і поставляти їх до більше ніж 140 країн світу. Вакцини цього виробника давно й успішно використовуються в Україні і довели свою безпечність та ефективність… Отримана Україною вакцина CoviShield сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і допущена до використання в умовах надзвичайної ситуації”, – запевнили в Об’єднаних силах.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс підтвердила, що вироблена в Індії вакцина Covishield аналогічна вакцині Oxford/AstraZeneca британської розробки. Вона ліцензована в Америці, країнах ЄС тощо. Цю саму вакцину закупила Канада.

Командування Медичних сил ЗСУ заперечило інформацію про те, що військових іще до початку вакцинаційної кампанії змушували підписати згоду або відмову від вакцинації проти COVID-19 без попереднього інформування.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.12.2009 №1086 “Про затвердження форми первинної облікової документації” №063-2/о всі пацієнти, які виявили бажання вакцинуватись, заповнюють інформовану згоду.

При цьому лише понад 17% військових зі складу ООС погодилися вакцинуватись, визнав головний епідеміолог ЗСУ.

2 березня президент України Володимир Зеленський, пропагуючи вакцинацію, публічно отримав щеплення від коронавірусу під час робочої поїздки в район проведення операції Об’єднаних сил на Луганщині.

Читайте також:
“Охочих – лише 10-15%”: вакцинація в ЗСУ провалюється через “антиваксів”, побоювання і непоінформованість

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна