Вакцинувалися вже понад тисячу бійців ООС, “ускладнень не виявлено”. ОФІЦІЙНО

 

Станом на 5 березня 2021 року щеплення від коронавірусної інфекції вже отримали понад тисячу військовослужбовців, які залучені до операції Об’єднаних сил на Донбасі. У жодного з них немає значних ускладнень.

Про це “Новинарні” повідомили в пресцентрі командування ОС.

Раніше цього дня представник так званої “народної міліції ЛНР” (2 АК ЗС РФ в ОРЛО) Яків Осадчий видав на брифінгу  пропагандистський фейк – буцімто в період із 27 лютого 56 військовослужбовців ЗС України з підрозділів ОТУ “Північ” опинилися в шпиталі після того, як отримали індійську вакцину від коронавірусу. Також речник бойовиків “НМ ЛНР” Іван Філіпоненко заявляв, нібито двоє військових ЗСУ після щеплення померли.

У штабі ОС це категорично спростовують.

“Це фейк. Станом на 5 березня вакцинувалися 1030 військовослужбовців, які залучені до проведення операції Об’єднаних сил, із них 147 медпрацівників. Післявакцинальні ускладнення відсутні”, – прокоментували в пресцентрі ОС.

Фейк від “ЛНР”

Читайте також:
Лише понад 17% військових зі складу ООС погодилися вакцинуватися, – головний епідеміолог ЗСУ

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.
Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують першочергової вакцинації, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по 7 тисяч доз “ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Вакцинація проводиться у два етапи. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

Позаяк індійське походження вакцини у багатьох українців, зокрема й військових, викликає острах, у пресцентрі Об’єднаних сил та в Командуванні медсил наголосили на тому, що її виробник, Serum Institute of India, є лідером з випуску різного роду вакцин протягом останніх 50 років. “Потужності підприємства дозволяють виготовляти більше 25 видів вакцин і поставляти їх до більше ніж 140 країн світу. Вакцини цього виробника давно й успішно використовуються в Україні і довели свою безпечність та ефективність… Отримана Україною вакцина CoviShield сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і допущена до використання в умовах надзвичайної ситуації”, – запевнили в Об’єднаних силах.

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс підтвердила, що вироблена в Індії вакцина Covishield аналогічна вакцині Oxford/AstraZeneca британської розробки. Вона ліцензована в Америці, країнах ЄС тощо. Цю саму вакцину закупила Канада.

22 лютого політична партія “Демократична сокира” з посиланням на джерела в Збройних силах України заявила, що командування вимагає від військових підписати згоду або відмову від вакцинації, не поінформувавши при цьому про те, якою саме вакциною їх планують щепити.
“Логічно, що в таких умовах більшість військових підписують відмову від вакцинації… Це означає, що підсумком епопеї “вакцинація в армії” буде бадьорий звіт про те, що 80 відсотків відмовилися від вакцинації, що дозволило зекономити кошти, ура”, – припускали в “Демсокирі”.

Командування Медичних сил ЗСУ заперечило інформацію про те, що військових іще до початку вакцинаційної кампанії змушували підписати згоду або відмову від вакцинації проти COVID-19 без попереднього інформування.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.12.2009 №1086 “Про затвердження форми первинної облікової документації” №063-2/о всі пацієнти, які виявили бажання вакцинуватись, заповнюють інформовану згоду.

При цьому лише понад 17% військових зі складу ООС погодилися вакцинуватись, визнав головний епідеміолог ЗСУ.

2 березня президент України Володимир Зеленський, пропагуючи вакцинацію, публічно отримав щеплення від коронавірусу під час робочої поїздки в район проведення операції Об’єднаних сил на Луганщині.

Станом на ранок 2 березня, за даними командування Медичних сил ЗСУ, у війську було зареєстровано 1150 хворих на “ковід”.

За підрахунками “Новинарні“, за весь час у Збройних силах України офіційно зафіксували 17 355 випадків зараження коронавірусом. Одужали в армії 16 160 людей, померли – 48.

Читайте також:
“Охочих – лише 10-15%”: вакцинація в ЗСУ провалюється через “антиваксів”, побоювання і непоінформованість

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна