Вакцинація від коронавірусу: військові ООС і медики отримають щеплення на першому етапі

 

На першому етапі вакцинації від коронавірусу щеплення робитимуть медикам, військовослужбовцям операції Об’єднаних сил та мешканцям будинків для літніх людей.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю ТСН.

За його словами, згідно із затвердженою дорожньою картою вакцинації від COVID-19, медичні працівники потрапили до першого етапу щеплень, оскільки їхній захист – це пріоритет держави, щоб було кому рятувати українців, які не отримали доступ до вакцинації, і життя громадян від інших хвороб.

Також до пріоритетної групи додали людей похилого віку, оскільки нині серед них фіксують найбільший відсоток інфікувань і летальних випадків – майже 70%. Також у цій групі є люди з хронічними хворобами, які впливають на перебіг COVID-19.

“…Плюс військовослужбовці. І, в першу чергу, військовослужбовці, які захищають і боронять кордони нашої країни. Ми їх також захищаємо, оскільки – це елемент національної безпеки”, – пояснив Ляшко.

Якщо в Україну одночасно буде доставлено вакцини Pfizer (в рамках програми COVAX) і китайську CoronaVac (від компанії Sinovac), то в першу чергу для вакцинації медпрацівників використовуватимуть Pfizer, сказав також Ляшко в інтерв’ю BBC News Україна.

“Pfizer відразу піде на мобільні бригади і для вакцинації медичних працівників. Pfizer буде їхати з холодильника з температурою -80 у холодильник, де буде +2. За таких умов вона може зберігатися 5 днів. Через такі температурні умови найбільш економічно доцільно використовувати Pfizer у мобільних бригадах для лікарів“, – розповів головний санлікар.

“Якщо приїде 300 тисяч [доз вакцини] Pfizer, вистачить для лікарів і соціальних працівників. Приїде 100 тисяч доз – то тільки для лікарів”, – пояснив він.

Ляшко підтвердив, що тим, кому не вистачить вакцини Pfizer, робитимуть щеплення Sinovac.

Водночас він не відповів на питання про те, як обиратимуть першу людину, якій будуть робити щеплення в Україні, проте зазначив, що першими вакцинують медиків.

“Вона (перша вакцинація – “Н”) буде під камерами, це завжди відбувається. Будь-який медпрацівник, який надає допомогу хворим на COVID-19, є героєм, тому перша вакцинація може бути зроблена будь-кому. Вони заслужили бути вакцинованими, бути в ефірі”, – сказав заступник міністра.

Віктор Ляшко запевнив, що масова вакцинація від COVID-19 в Україні почнеться до кінця травня.

На його думку, купити вакцини в аптеках чи робити їх у приватних лікарнях українці зможуть не раніше другого півріччя 2021 року.

Також головний санітарний лікар зазначив, що вакцинуватимуть також тих людей, які перехворіли на коронавірус.

“Так, будуть. Людина може перехворіти і мати імунітет. ВООЗ говорить, що це гарантія захисту на шість місяців. Але яка достовірна інформація, що людина перехворіла на коронавірус? Ми не будемо нікого тестувати [перед вакцинуванням], ми рекомендуватимемо вакцинацію незалежно від того, хворіла людина, чи ні”, – сказав Ляшко.

Він додав, що вакцина передбачена для всіх українців. Але вакцинація буде добровільною, змушувати вакцинуватися ніхто не буде.

“За умов обмеженого доступу до вакцин, коли точно встановлено, що медпрацівник перехворів, ми можемо рекомендувати йому перенести перше щеплення на 3-6 місяців. Бо поки що ця людина захищена. Але тільки за умов обмеженої кількості вакцин”, – зазначив Ляшко.

Головний санітарний лікар уточнив, що розглядається можливість одночасного початку саме двох етапів – і першого, і другого.

“Це коли ми отримаємо два продукти одночасно. Бо ми сьогодні маємо надію, що найближчим часом COVAX озвучить, чи увійшла Україна до першої хвилі отримання імунобіологічних препаратів для вакцинації населення. Йдеться про мРНК-вакцину Pfizer. Саме 29 січня відбувається засідання глобального правління COVAX, і вони визначають, маючи розуміння кількості доз, пріоритетність країн, яким буде поставлено”, – зазначив Ляшко.

Щодо рішення COVAX, поки невідомо, коли будуть результати.

“Будемо чекати. Ми на постійному зв’язку з нашим менеджером, який координує Україну. Тому, щойно буде рішення відоме, ми одразу про нього повідомимо”, – сказав заступник глави МОЗ.

Крім того, Ляшко додав, що паралельно у МОЗ очікують на поставку вакцин, закуплених за кошти державного бюджету.

“Тому, розуміючи об’єми цих вакцин, які прийдуть у межах механізму COVAX і закуплених за кошти бюджету, ми можемо скоординувати трішки підходи до імунопрофілактики”, – підсумував він.

Раніше Ляшко зазначав, що вакцинація від COVID-19 в Україні може початися 15 лютого, коли в Україну можуть привезти перші вакцини.

Читайте також:
Україна затвердила календарний план COVID-вакцинації на 2021 рік

Як інформувала “Новинарня“, раніше повідомлялося, що в межах глобальної ініціативи COVAX щодо вакцинації бідних країн від COVID-19 Україна безплатно отримає 8 млн доз вакцини від коронавірусної хвороби. Їх вистачить на щеплення 4 млн осіб, оскільки вакцина має вводитись двічі. Решту населення потрібно щепити платними законтрактованими вакцинами.

У грудні МОЗ України домовився лише з китайською компанією Sinovac про 1,8 млн доз вакцини (за ціною 504 грн за дозу). Фірмою-“прокладкою” виступив харківський “Лекхім”, який заявив, що уклав угоду на п’ять млн доз вакцини Sinovac. За анонсами, перша партія цієї вакцини має прибути в Україну в березні 2021 року.
Уряд України планує закупівлю й інших вакцин.

Календарний план вакцинації населення у 2021 році, презентований 29 січня, передбачає додаткову закупівлю близько 15 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу.

Голова держпідприємства “Медичні закупівлі України” Арсен Жумаділов звинуватив МОЗ у затримці з контрактуванням вакцин проти коронавірусу.

Першою щеплення населення проти коронавірусу вакциною Pfizer/BioNTech ще 8 грудня почала Велика Британія.

Читайте також:
В Азербайджані стартувала вакцинація китайським “сіноваком”, якого Україна лише чекає

Київ веде переговори з американськими і європейськими виробниками вакцини від COVID-19

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна