В Азербайджані стартувала вакцинація китайським “сіноваком”, якого Україна лише чекає

доповнено

В Азербайджані 18 січня почався перший етап вакцинації проти коронавірусу. Ця країна вже використовує китайську вакцину CoronaVac, яка законтрактована Україною і може надійти навесні.

Одним із перших вакцину отримав міністр охорони здоров’я АР Октай Ширалієв, передає турецька інформагенція “Анадолу”.

Міністерства охорони здоров’я країни повідомило, що Азербайджан бере участь в платформі COVAX, а також у двосторонніх угодах з придбання вакцин, зокрема для застосування препарату CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech.

“Азербайджан придбає 2 мільйони доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac в рамках платформи COVAX. У той же час ведуться переговори з компанією Sinovac. Всього у Sinovac замовлено 4 мільйони доз вакцин”, – сказано в повідомленні.

На першому етапі в Азербайджані буде вакциновано населення з групи підвищеного ризику. Це працівники охорони здоров’я, особи старше 65 років, персонал, залучений правоохоронними органами до протиепідемічних заходів.

На другому етапі вакцину отримають люди з групи високого ризику з медичної точки зору (люди з хронічними захворюваннями), особи 50 років і старші, які мають хоча б одне хронічне захворювання, працівники сфери освіти й соціального забезпечення, працівники життєво важливих для функціонування суспільства сфер.

Наприкінці минулого року Туреччина заявила, що ефективність Sinovac становить понад 90%. Вакцинація турецьких медпрацівників цим китайським препаратом почалася 14 січня.

Як інформувала “Новинарня“, в межах глобальної ініціативи COVAX щодо вакцинації бідних країн від COVID-19 Україна безплатно отримає 8 млн доз вакцини від коронавірусної хвороби. Їх вистачить на щеплення 4 млн осіб, оскільки вакцина має вводитись двічі.
Решту населення потрібно щепити платними законтрактованими вакцинами.
У грудні МОЗ України домовився лише з китайською компанією Sinovac про 1,8 млн доз вакцини (за ціною 504 грн за дозу). Фірмою-“прокладкою” виступив харківський “Лекхім”, який заявив, що уклав угоду на п’ять млн доз вакцини Sinovac. За анонсами, перша партія цієї вакцини має прибути в Україну в березні 2021 року.
Уряд України планує закупівлю й інших вакцин.
Голова держпідприємства “Медичні закупівлі України” Арсен Жумаділов звинуватив МОЗ у затримці з контрактуванням вакцин проти коронавірусу.

Читайте також:
Вакцинування від “ковіду” триває вже в 46 країнах, – ВООЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна