“Охочих – лише 10-15%”: вакцинація в ЗСУ провалюється через “антиваксів”, побоювання і непоінформованість

доповнено

Кампанія вакцинування від коронавірусу в Збройних силах України перебуває під загрозою зриву через сильні антивакцинаторські настрої серед особового складу та недовіру до конкретного препарату Covishield.

Такий висновок “Новинарня” робить зі спілкування з військовими як у зоні проведення операції Об’єднаних сил, так і в тилу.

Один із військовослужбовців контрактної служби, що перебуває в зоні ОС на Донбасі, на правах анонімності розповів, що в їхньому підрозділі охочих вакцинуватися – близько 10-15%.

Офіцер отримав щеплення, але зазначив, що колеги дивляться на нього “в кращому разі здивовано”.

За його словами, вакцинуються переважно співробітники військових госпіталів, однак скептичне ставлення до вакцини поширюють зокрема й начмеди.

“Дехто вважає, що вакциновані стають заразними. Інші просто не довіряють цій вакцині, кажуть, що почекають на Pfizer із 97% ефективності. Є просто конспірологи. Переважно, в середовищі військових – тотальна недовіра [до кампанії з вакцинації]”, – розповів офіцер.

Він описав алгоритм отримання вакцини: перед вакцинацією брали письмову згоду про те, що особа попереджена про наслідки щеплення. Загальними словами описували можливі побічні ефекти. Міряли температуру, тиск, проводили опитування про алергічні реакції загалом і реакції на вакцинації в минулому. Після щеплення дали довідку з печаткою, в якій вказано: “Алергічні реакції заперечує…”, дата першого етапу вакцинації, назва вакцини та її серія.

Зі слів офіцера, в таких умовах навіть дехто з тих, хто погодився вакцинуватись, “пишуть відмови” безпосередньо перед щепленням.

“Хоча, я так думаю, коли побачать, що від вакцини немає помітних негативних наслідків, почнуть більше колотися”, – зазначив військовий.

Військова з бригади, що дислокується на Західній Україні, розповіла, що в них вся рота відмовилася від вакцинації. Від щеплення відмовилася і жінка-сержант, що працює в напрямку морально-психологічного забезпечення.

“Ми вирішили не спішити поперед батька в пекло. Почекаємо, подивимося, які будуть симптоми у вакцинованих, чи буде вакцина ефективною, чи не буде “побічки”, – написала дівчина в коментарі.

Офіцер з іншої бригади, яка перебуває в зоні ОС і ще чекає черги на щеплення, підтвердив, що серед військових панує недовіра до “ковішилду”. Багато хто вважає, нібито ефективність Covishield 50/50, плутаючи її з китайським “сіноваком”, який МОЗ України законтрактував, але так і не отримав. (Хоча насправді ефективність вакцини Covishield від компанії AstraZeneca, виробленої в Індії, становить 70-80%; вона схвалена в США, ЄС, Канаді тощо.)

За словами офіцера, деякі солдати “не хочуть бути піддослідними кроликами” та вважають, що людям молодого віку не варто вакцинуватися взагалі, краще перехворіти на коронавірус й таким чином виробити антитіла. Дехто вже перехворів у легкій формі або вважає, що перехворів.

“Багато хто бачить, що командири давно забили на дотримання карантинних вимог, контактних осіб ніяк не ізолюють, а тестують лише людей із явними симптомами коронавірусу – тож і до щеплень ставлення відповідне. Крім того, всі звертають увагу, що вакцинування є добровільним, а солдати не бажають “проявляти ініціативу” і йти в перших рядах”, – зазначив співрозмовник.

За висновком лейтенанта, з боку керівництва та медперсоналу бракує “людської просвітницької роботи” про потрібність вакцини як в армії, на передовій, так і в суспільстві загалом. Також не вистачає роз’яснень щодо конкретного препарату Covishield, який отримала Україна.

Військовий припускає, що картина може дещо змінитися після публічного щеплення президента Володимира Зеленського, яке він отримав у зоні ООС в Луганській області 2 березня.

Читайте також:
Командування про вакцинацію військових від COVID-19: “безпечно і виключно добровільно”

Як повідомляла “Новинарня“, вакцинація від коронавірусу в Україні почалася 24 лютого.

Напередодні з Індії були доставлені 500 тисяч доз вакцини Covishield, розробленої Oxford/AstraZeneca та виробленої на потужностях Serum Institute (Індійського інституту сироватки).
До 31 березня МОЗ розраховує отримати ще 1,5 млн доз цієї вакцини.

Крім того, в березні очікується поставка 117 тис. доз вакцини від Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX.

До “груп ризику”, які потребують першочергової вакцинації, в Україні віднесли лікарів та військових у зоні ООС.

У районі проведення операції Об’єднаних сил вакцинація від COVID-19 стартувала 25 лютого. Приблизно по 7 тисяч доз “ковішилду” надійшли у військові госпіталі Луганщини та Донеччини.

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв 24 лютого розіслав телеграму з вимогою провести роз’яснювальну роботу серед військових щодо вакцини AstraZeneca, її схвалення та дієвість. Наєв констатував, що деякі відповідальні особи недобросовісно поставилися до роз’яснювальної роботи щодо вакцинування, і дав “невідкладно окреме доручення” довести інформацію належним чином.

Вакцинація проводиться в два етапи. Другу дозу вакцини пацієнти мають отримати через 4-12 тижнів після першої.

Позаяк індійське походження вакцини у багатьох українців, зокрема й військових, викликає острах, у пресцентрі Об’єднаних сил наголосили на тому, що її виробник, Serum Institute of India, є лідером з випуску різного роду вакцин протягом останніх 50 років. “Потужності підприємства дозволяють виготовляти більше 25 видів вакцин і поставляти їх до більше ніж 140 країн світу. Вакцини цього виробника давно й успішно використовуються в Україні і довели свою безпечність та ефективність… Отримана Україною вакцина CoviShield сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і допущена до використання в умовах надзвичайної ситуації”, – запевнили в Об’єднаних силах.

22 лютого політична партія “Демократична сокира” з посиланням на джерела в Збройних силах України заявила, що командування вимагає від військових підписати згоду або відмову від вакцинації, не поінформувавши при цьому про те, якою саме вакциною їх планують щепити.
“Логічно, що в таких умовах більшість військових підписують відмову від вакцинації… Це означає, що підсумком епопеї «вакцинація в армії» буде бадьорий звіт про те, що 80 відсотків відмовилися від вакцинації, що дозволило зекономити кошти, ура”, – припускали в “Демсокирі”.

Командування Медичних сил ЗСУ заперечило інформацію про те, що військових іще до початку вакцинаційної кампанії змушували підписати згоду або відмову від вакцинації проти COVID-19 без попереднього інформування про те, якою вакциною вона буде здійснюватися.
Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.12.2009 №1086 “Про затвердження форми первинної облікової документації” №063-2/о всі пацієнти, які виявили бажання вакцинуватись, заповнюють інформовану згоду.

Станом на 28 лютого Україні від COVID-19 вакцинували понад 3 тисячі людей, при цьому за добу 27 лютого – лише 90 осіб.

Станом на ранок 2 березня, за даними командування Медичних сил ЗСУ, у війську на “ковід” хворіло 876 осіб.

За підрахунками “Новинарні“, за весь час у Збройних силах України офіційно зафіксували 16 926 випадки зараження коронавірусом. 16 004 інфікованих одужали і 46 – померли.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
Канада замовила ту саму вакцину AstraZeneca з Індії, що й Україна


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.