Командування про вакцинацію військових від COVID-19: “безпечно і виключно добровільно”

 

Вакцинація військовослужбовців від коронавірусного захворювання триває і, як укотре запевнили у Збройних силах, відбувається “виключно в добровільному порядку”.

На Луганщині планова вакцинація стартувала на базі 59-го військового мобільного госпіталю у Сєвєродонецьку, повідомляє АрміяInform.

Першим щеплення від COVID-19 отримав капітан медичної служби в/ч А0206, начальник госпітального відділення Іван Стаценко, який безпосередньо надає допомогу військовим, інфікованим на коронавірус.

Перед вакцинацією всім військовим перевіряють тиск, пульс та температуру тіла й визначають тих, хто має протипоказання до щеплень.

“Абсолютними протипоказаннями є підвищена температура тіла, гострі захворювання або алергічні реакції до компонентів вакцини”, – розповів начальник 59-го військового мобільного госпіталю полковник медичної служби Андрій Телефанко.

Насамперед вакцинацію пройдуть військові медики. Поступово щеплення зроблять усім представникам силових відомств.

Військовослужбовці, яким зробили щеплення, отримують свідоцтво про його проходження й надалі перебуватимуть під наглядом медичного персоналу.

Із 14 300 доз вакцини, які отримала Луганська область станом на кінець лютого, 6800 доз будуть спрямовані саме для імунізації військових захисників України.

Роз’яснення ОС

Як відомо, вакцинація в ЗСУ відбувається вакциною CoviShield, яка є індійським аналогом препарату AstraZeneca (також відомого як “оксфордська вакцина”).

Вакцинація проводиться в два етапи, другу дозу вакцини пацієнти отримують через 4-12 тижнів після першої.

Позаяк індійське походження вакцини у багатьох українців, зокрема й військових, викликає острах, у пресцентрі Об’єднаних сил окремо наголосили на тому, що її виробник, Serum Institute of India, є лідером з випуску різного роду вакцин протягом останніх 50 років.

“Потужності підприємства дозволяють виготовляти більше 25 видів вакцин і поставляти їх до більше ніж 140 країн світу. Вакцини цього виробника давно й успішно використовуються в Україні і довели свою безпечність та ефективність”, – запевнили в ОС.

І додали, що вакцину AstraZeneca також вироблятимуть SKbioscience в Кореї, BioKangtai в Китаї, Siam BioScience та місцевий конгломерат SCG в Таїланді та CSL Behring в Австралії.

Але “до розповсюдження в рамках ініціативи COVAX допущені лише два виробники AstraZeneca: Південна Корея та Інститут сироватки Індії (Serum Institute of India)”.

“Отримана Україною вакцина CoviShield сертифікована Всесвітньою організацією охорони здоров’я і допущена до використання в умовах надзвичайної ситуації”, – запевняють в Об’єднаних силах.

Окрім того, Командування Медичних сил ЗСУ заперечило інформацію про те, що військових іще до початку вакцинаційної кампанії змушували підписати згоду або відмову від вакцинації проти COVID-19 без попереднього інформування про те, якою вакциною вона буде здійснюватися.

“Зазначена інформація не відповідає дійсності. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 31.12.2009 №1086 «Про затвердження форми первинної облікової документації №063-2/о (…) всі пацієнти, які виявили бажання вакцинуватись, заповнюють інформовану згоду”, – йдеться в листі тимчасового виконувача обов’язків командира військової частини А0928 полковника медичної служби Сергія Халіка командування у відповідь на запит Радіо Свобода.

У командуванні вказують на те, що особовий склад Збройних Сил України вакцинують у рамках першого етапу вакцинації згідно з Дорожною картою з упровадження вакцини від COVID-19, затвердженою Міністерством охорони здоров’я 24 грудня 2020 року.

Фото: ФБ Луганська обласна держадміністрація

Як писала “Новинарня“, вакцинація від коронавірусного захворювання  в районі проведення операції Об’єднаних сил стартувала 25 лютого.

22 лютого політична партія “Демократична сокира” з посиланням на джерела в Збройних силах України заявила, що командування вимагає від військових підписати згоду або відмову від вакцинації, не поінформувавши при цьому про те, якою саме вакциною їх планують щепити.
“Логічно, що в таких умовах більшість військових підписують відмову від вакцинації… Це означає, що підсумком епопеї «вакцинація в армії» буде бадьорий звіт про те, що 80 відсотків відмовилися від вакцинації, що дозволило зекономити кошти, ура”, – припускали в “Демсокирі”.

Як інформувала “Новинарня“, 23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини COVID-19 Oxford/AstraZeneca виробника Serum Institute India. У першій партії – пів мільйона доз. Борт із медпрепаратом вилетів з Мумбая 22 лютого та дістався Києва через Стамбул.

Вакцинація від коронавірусу в Україні стартувала 24 лютого.

Читайте також:
В Україні зафіксували перші сім повідомлень про незначні ускладнення після вакцинації, – Ляшко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна