Влада хоче знищити документи, що підтверджують підготовку затримання “вагнерівців”, – Турчинов

доповнено

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що керівництво України прагне знищити матеріали, що підтверджують підготовку спецслужб із затримання бойовиків із приватної військової компанії “Вагнера”, причетних до військових злочинів на Донбасі.

Про це в четвер, 10 вересня, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Керівництво держави починає приховувати цю інформацію і, ба більше, примушує керівників українських спецслужб обманювати суспільство. Але ви знаєте, найбільш небезпечним є те, що для того щоби приховати зло, здійснюються спроби знищити цю інформацію, знищити документи, знищити матеріали”, – сказав Турчинов на пресконференції в Києві.

Турчинов і колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко продемонстрували документи 2019-2020 років, на основі яких 30 липня мали “вручити підозри” 26 “вагнерівцям”.

За словами Турчинова і Луценка, операцію готували останні два роки, і вона зірвалася після наради в офісі президента.

“Мова йде про роботу 2019 і 2020 року, а останні документи — буквально десять, п’ять і навіть один день до “зливу” операції. Всі документи 17-м, 20-м, 23-м, 24-м числом (липня 2020 року – “Н”)“, – заявив ексгенпрокурор Луценко.

Він зачитав документи, які підтверджують його заяву, і показав копії квитків на 24 липня з Москви до Мінська для 26 бойовиків, а також квитки з Мінська до Стамбула на 25 липня, передає “НВ“.

“Коли виліт до Стамбула перенесли на 30-те, як кажуть, за результатами наради в адміністрації президента, 29 липня, в ніч на початок можливої операції, слідчий СБУ і прокурори ГПУ підготували на всіх 26 підозри, вони підписані. Готовий документ про підозру мали вручити терористам, живим або неживим, в момент їх перебування на українській території. Термін вручення підозри — не більше доби. Тому 29-го в ніч її написано, а 30-го вона мала бути в руках живих або неживих терористів. На підставі документів, отриманих в рамках оперативно-розшукових заходів ГУР і СБУ, вони звинувачуються в терористичних, військових злочинах, — приблизно 15 статей“, — розповів він.

Юрій Луценко підкреслив, що в усіх “вагнерівців” був різний текст підозр, що свідчить про “високу кваліфікацію і слідчих СБУ, і прокурорів ГПУ”.

За його словами, влада “цинічно бреше” про відсутність спецоперації.

Колишній генпрокурор додав, що до нього і Олександра Турчинова звернулися “практично всі офіцери, що брали участь в операції”, і заявили, що готові свідчити на тимчасовій слідчій комісії, яку мають створити у Верховній Раді.

Екссекретар РНБО Турчинов підкреслив, що матеріали справи необхідно захистити, тому що вони доводять військові злочини вищого керівництва Росії на тимчасово окупованій території України.

“Наші розвідники відпрацювали дуже складну систему, коли, залегендувавшись під замовників військових найманців, вони півтора року працювали над тим, щоб зібрати військових злочинців, причетних до збивання літаків. Фабула була досить проста і ефективна: вони ставили кваліфікаційні вимоги — безпосередню участь у військових діях і безпосередньо бойові пуски”, – пояснив Турчинов.

Читайте також:
Суд у Києві зобов’язав СБУ порушити справу про держзраду Єрмака щодо “вагнерівців”

Як писала “Новинарня”, 29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії “Вагнер” (32 – під Мінськом, ще одного – в іншому регіоні). Вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня.
Слідчий комітет Білорусі підозрював затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів.

Затримані мали російські паспорти. Дехто з них – вихідці з України, з Донецької і Луганської областей – є також українськими громадянами.

Україна просила Білорусь екстрадувати 28 затриманих під Мінськом бойовиків. У Києві їм було оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації та у війні на Донбасі. Частина з найманців була причетна до збиття українських літаків улітку 2014 року.

14 серпня Білорусь вида 32 бойовиків ПВК “Вагнер” Росії, проігнорувавши запит України на їхню екстрадицію.
Через це Київ відкликав із Мінська посла.

17 серпня агент НАБУ Євген Шевченко оприлюднив інформацію про те, що виманювання в Білорусь групи ПВК “Вагнер” було спланованою тривалою операцією контррозвідки Служби безпеки України. Проте її проведення зірвав очільник офісу президента Андрій Єрмак.

Юрій Бутусов оприлюднив дані джерел у силових органах, відповідно до яких президент Володимир Зеленський звільнив начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурбу, бо той вимагав розслідувати причетність керівництва офісу глави держави до провалу великої операції СБУ із затримання групи “вагнерівців”.

За інформацією Бутусова, Зеленський, Єрмак і перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко фактично зірвали цю операцію, щоб не псувати відносини з Росією напередодні початку “всеохопного перемир’я” в зоні ООС. Один із них “злив” інформацію з цього приводу за кордон. Таким чином Україна не змогла наповнити “обмінний фонд” російськими бойовиками, які воювали на Донбасі, щоб провести вигідний обмін полоненими.

Новий голова ГУР Буданов назвав “фейком” версію про причетність СБУ до затримання “вагнерівців”. Заперечив цю версію і ексглава ГУР Бурба.
Водночас колишній генпрокурор Луценко заявив, що СБУ і МОУ справді проводили масштабну операцію із затримання “вагнерівців”.

4 вересня Володимир Ар’єв на інші нардепи від “ЄС” у Верховній Раді оприлюднили нові документи на докази проведення спецоперації СБУ із затримання “вагнерівців” та виступили з вимогою створити слідчу комісію з цього приводу.

9 вересня Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Службу безпеки України розслідувати справу про ймовірну державну зраду керівник офісу президента України Андрія Єрмака щодо звільнення “вагнерівців”.

Читайте також:
“Так, і навіть гірше”: Богдан підтвердив, що затримання “вагнерівців” зірвав дзвінок з Банкової

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна