ДБР закрило “церковну справу” проти Порошенка

 

Виконувач обов’язків директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов повідомив, що справу щодо скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату закрили.

Про це він сказав на брифінгу в четвер, 30 липня, повідомила пресслужба відомства.

“У рамках досудових розслідувань ДБР не оспорювались та не перевірялись питання отримання Україною томосу про автокефалію”, – йдеться у заяві відомства.

Як пояснив очільник ДБР, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній президент України, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату.

Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

“Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади (УПЦ КП – Н.) і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає під статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань”, – сказав Соколов.

На його думку, скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства.

У пресслужбі ДБР наголосили, що керівник бюро “застеріг публічних діячів від політизації роботи ДБР та спекуляцій на релігійні теми”.

Як інформувала “Новинарня“, 18 червня експрезидент Петро Порошенко під Печерським райсудом заявив, що щодо нього відкрито ще одне кримінальне провадження — щодо розпалювання релігійної ворожнечі через отримання Україною томосу.

Того ж дня Державне бюро розслідувань підтвердило, що здійснює слідство у справі щодо можливих незаконних дій вищих посадовців, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні Православної церкви України.

28 липня в коментарі журналістам глава ДБР Соколов заявив, що правоохоронними органами України не розслідуються питання, пов’язані з наданням українській церкві Томосу.

Читайте також:
Філарет заявив, що не приймає Томос. Бо не читав

Як писала “Новинарня“, 5 січня 2019 року у Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію. При цьому був присутній президент Петро Порошенко, який виступав “драйвером” процесу визнання канонічної ПЦУ.

На свято Різдва Христового в Софії Київській відбулося святкове богослужіння, де було перше продемонстровано томос.
Надалі почався процес переходу парафій РПЦ до ПЦУ, який загальмувався з перебігом виборів президента України. Надалі до ПЦУ перейшли більше 600 парафій.

Канонічну ПЦУ-УПЦ вже визнали, крім Константинополя, Елладська та Александрійська церкви.

Створення ПЦУ стало можливим, коли 29 листопада 2018 року синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проєкт статуту цієї церкви. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.
Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня 2018 року. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія. Інтронізація митрополита Київського Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року, також за присутності президента Порошенка.

Читайте також:
Суд визнав законним прохання Порошенка до Константинополя про томос

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна