“Справа Шеремета”, 2-й сезон: підозрюваним продовжили запобіжні заходи. Репортаж із нічного суду

автор: Олена Максименко
фото автора

Печерський районний суд міста Києва залишив без змін запобіжні заходи всім трьом фігурантам “справи Шеремета”, продовживши їх ще на два місці.

Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” і військовослужбовець ССО Андрій Антоненко “Ріффмастер” залишаються під вартою.

Яна Дугарь – на волі під заставою із зобов’язанням вчасно з’являтися до суду. Єдина зміна – суд частково задовольнив клопотання захисту військового медика Дугарь, дозволивши їй контактувати з командирами і викладачами, які проходять по її справі як свідки. Це означає, що сержант 25-ї повітрянодесантної бригади зможе продовжити службу і навчання.

Військовий ССО, музикант Андрій Антоненко “Ріффмастер” на вході до зали суду

Четвергове засідання тривало до другої ночі, п’ятниці, 17 липня. На цей день відклали і розгляд клопотання щодо терміну ознайомлення захисту з матеріалами справи.

Розгляд усіх трьох справ відбувався в день масової акції проти мовного законопроєкту Бужанського. Тож з-під Верховної Ради значна частина активістів перекочувала під стіни Печерського суду.

З огляду за затягнутий судовий процес та той факт, що розгляд скандального законопроєкту про мову перенесли на наступний день, в активістів виникла думка, що це невипадковий зміг. Мовляв, у такий спосіб влада намагається виснажити й деморалізувати активну частину суспільства. Адже пробути на ногах з 9-ї ранку до 2-ї ночі і знати, що на ранок необхідно виходити на акцію знову – задача не з легких.

Суддею щодо всіх трьох підозрюваних призначений Віталій Писанець.

Суддя Віталій Писанець

Захист Ріфа та Ліси заявив судді відвід. Від не був задоволений.

Яні Дугарь хоча й дозволили зняти електронний браслет під час попереднього засідання, позбутися засобу контролю їй досі не вдалося.

“Я ще з браслетом – тільки з ухвалою апеляційного суду я маю право зняти браслет, – пояснює військова. – І браслет я можу знімати по місцю, там, де я його вдягала, тобто в Дніпрі”.

Військова медсестра певною мірою задоволена результатом четвергового суду.

Яна Дугарь на суді

“Задоволена частково, тому що вдалося “відбити” частину свідків, із якими неможна було спілкуватися. Це військовослужбовці, з якими я проходжу службу, це мої безпосередні командири і свідки в якості викладачів. З березня я перебуваю в Києві, це пов’язано з карантином та відкриттям матеріалів справ. Моя бригада зараз у Луганській області, на Сході. Звісно, за них кожного разу думаєш, як вони там, але не можеш подзвонити, бо їх зробили свідками. Кожного дня приходять повідомлення про загиблих [із зони ООС]… Звісно, почуваєшся з цього приводу не дуже добре”, – каже Яна.

До зали суду пускають неохоче. Медійників змушують написати заяву на Печерський суд із проханням дозволити працювати під час засідання. За словами охоронців, її розглядає суддя під час перерви і вирішує, кого допустити, кого – ні. “Новинарні” щастить потрапити всередину.

Андрій Антоненко на суді залишається в боксі

На початку судова зала виглядає незвично порожньою як для такої справи. Колеги, які чекають на дозвіл, просять повідомляти про перебіг справи. Суддя і прокурор говорять тихо, їх неможливо розчути. Доводиться через месенждер просити активістів під судом стишити музику, та й це допомагає лише частково. Не одразу погоджуються пустити й рідних підозрюваних. Та зрештою суддя пускає матір і дружину Андрія Антоненка та сестру Юлі Кузьменко.

Після 11-ї вечора перестають пускати вже всіх, ЗМІ та навіть поручителів. Це пояснюють тим, що суд за графіком працює до 23:00. І байдуже, що засідання триває. Через це деякі поручителі лишаються без можливості висловитися.

Серед тих, хто готовий взяти підозрюваних на поруки – народний депутат ід “ЄС”) Михайло Бондар, представник Сил спецоперацій ЗСУ підполковник Олексій Нікіфоров, ветеран АТО, екснардеп Андрій Тетерук; віце-президент Першого добровільного мобільного шпиталю імені Пирогова (ПДМШ) Олександр Гагаєв на інші.

Фотогалерея:

за Ріффмастера - Печерський райсуд Києва Печерський райсуд _ Free Riff Андрій Антоненко Ріффмастер - Печерський райсуд_16.07.2020 Печерський райсуд Києва - матеріали справи Шеремета суддя Віталій Писанець - Печерський райсуд Києва Яна Дугарь - Печерський райсуд_16.07.2020_2 Яна Дугарь - Печерський райсуд_16.07.2020 Яна Дугарь - Печерський райсуд Києва_16.07.2020 група підтримки - Печерський райсуд_16.07.2020_2 група підтримки - Печерський райсуд_16.07.2020_1 Андрій Тетерук і Тетяна Чорновол - Печерський райсуд Києва фаєри за Ріффмастера - Печерський райсуд фаєри за Ріффмастера - Печерський райсуд Києва_2 фаєри за Ріффмастера - Печерський райсуд Києва фаєри за Ріффмастера - Печерський райсуд Києва _ автозак фаєри за Ріффмастера - Печерський райсуд Києва_3 за Юлію Кузьменко - Печерський райсуд Києва _графіті за Яну Дугарь - Печерський райсуд Києва _графіті
<
>

Окремий челедж – це 38 томів, 300 тисяч файлів, багато годин відео і аудіо – із такою кількістю матеріалів справи необхідно ознайомитися захисникам за десять днів. Адвокати підозрюваних подали клопотання щодо збільшення цього терміну.

“…Крім того, нам не було надано ще всі матеріали, про які ми просили, – говорить адвокат Яни Дугарь Денис Ломанов. – Є відповідні клопотання, які ми в судовому засіданні будемо аргументувати”.

“На мою думку, сторона обвинувачення хоче якнайшвидше направити справу до суду”, – додає Ломанов.

І це підтверджує інтерв’ю речника МВС Артема Шевченка, опубліковане цього ж дня. Він каже, що “справу щодо ймовірних виконавців вбивства Шеремета завершено” (хоча пошук замовників – ще триває).

Глупої ночі, під кінець засідання, біля будівлі суду ще лишалося кілька десятків ентузіастів. Вони вигукували “Ріффмастер, ми з тобою!”, “Юля, ми з тобою!”, “Яна, ми з тобою!” і палили фаєри.

Вогонь до вікна зали суду

Вогонь зовні підносили впритул до вікна зали суду, щоб це побачили судді й підозрювані.

По тому гаслами і піротехнікою привітали автівку, що вивозила в’язнів.

Виїзд “автозака” з арештантами

Символізм? Хто у цьому вогні бачить світло в кінці тунелю, хтось – можливо, “огонь новий з Холодного Яру”.

Арт-менеджер і фотограф Олександр Заклецький, котрий відвідує і традиційно знімкує значну частину таких акцій, переконаний, що у “справі Шеремета” щодо підозрюваних виконавців відбувається порушення правосуддя і логіки.

Порівняння зросту підозрюваних Кузьменко й Антоненка: люди на відео біля місця злочину, що є основним доказом слідства, та в залі суду

“Людей призначили винними просто тому, що так комусь захотілося. При цьому як судді, так і прокурори, користуючись абсолютною своєю безкарністю, ігнорують навіть елементарні норми здорового глузду, плюють на абсолютно очевидні факти. Будь-яка людина, просто з почуття порядності, має бути тут, щоб не стати наступною жертвою такого самого свавілля прокурорсько-ментівської системи”, – каже мені Заклецький.

“Далі, по-перше, будуть позови в Європейський суд із прав людини, а по-друге, я абсолютно впевнений, що цей казус може спричинити серйозні наслідки не просто щодо недовіри до системи правосуддя, а взагалі дуже серйозні протестні акції. Які можуть перерости в дуже, скажімо так, неприємні процеси до чинної влади”, – вважає фотограф.

“Українські ветерани війни за незалежність – не терористи!” – напис на футболці Андрія Антоненка

Читайте також:
Зеленський про Авакова: “Кращого міністра досі немає, і він повинен довести справу Шеремета до кінця”

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня 2019 року слідчі поліції повідомили, що підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета кількох людей, зокрема дитячу лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер” Андрія Антоненка та бойового медика 25 опдбр Яну Дугарь.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на великому брифінгу за участі президента Володимира Зеленського.

За першою версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй військовий ССО Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку, відзначаючи камери відеоспостереження.

У контексті справи згадували також добровольців Владислава Грищенка “Бучу” (раніше судимого) та його дружину Інну Грищенко “Пуму”. Нібито вибухівка, виготовлена Грищенком під час виконання іншого злочину, була подібна до вибухового пристрою, застосованого для підриву авто з Шереметом у липні 2016-го.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Прокуратура й поліція називали Андрія Антоненка організатором злочину та в підозрах і матеріалах досудового розслідування вказували для всіх трьох імовірні “мотиви” вбивства журналіста, взяті з інших справ п’ятирічної давності: “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси…”

Однак 21 травня 2020 року стало відомо, що всім трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета змінили підозри. Тепер слідство називає організаторами злочину “невстановлених осіб”, а не Антоненка.
Із нової підозри зникли “арійська раса” та “ультранаціоналістичні погляди” – тепер, за оновленою версією слідства, мотивом були особисті мотиви “невстановлених організаторів та замовників”, які вирішили створити “вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту”.
Поліція тепер вважає, що організатори були “обізнані, серед іншого, з методами роботи правоохоронних органів”. Речник МВС Артем Шевченко в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, нібито до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

У новій підозрі Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко є “виконавцями”, а Яна Дугарь – “пособником”.
Згідно з уточненою версією, Кузьменко лише підкладала вибухівку під автомобіль журналіста, але не активувала її, як ішлося в підозрі раніше.

Також до підозр додали дві нові статті: про знищення майна (автомобіля, на якому їхав Шеремет) та незаконне поводження зі зброєю (вибухівкою, яку підклали під авто).

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…”

Лікар Юлія Кузьменко “Ліса” – походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер. Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк уперше відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Надалі Київський апеляційний не задовольняв клопотання захисту та не змінював міру запобіжного заходу для “Ріффмастера” і Кузьменко.
Дугарь перевели під нічний домашній арешт у Києві, а згодом визначили грошову заставу, яка була швидко зібрана 26 травня та внесена. У липні 2020 року їй дозволили вільно пересуватися.

Судові засідання та інші процесуальні дії в цій справі супроводжуються мітингами й іншими акціями протесту. Значна частина громадськості вважає докази щодо Антоненка, Кузьменко і Дугарь недостатніми, а саму справу – тиском на ветеранське і військове середовище.

Читайте також:
“Скоро бахне”: Києвом пройшов мегамарш на підтримку в’язнів у “справі Шеремета”. РЕПОРТАЖ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.